Ministr Herman: Film je schopen rychle probouzet silné emoční odezvy

22.02.2016 21:24

Daniel Herman se zúčastnil vernisáže výstavy „David Cronenberg: Evolution“.

Ministr Herman: Film je schopen rychle probouzet silné emoční odezvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Projekt, představující vybrané osobnosti světové kinematografie, probíhá pod záštitou ministra kultury; pořádá ho Galerie hlavního města Prahy v Domě U Kamenného zvonu.

Kanadský režisér David Cronenberg, jemuž je věnován letošní ročník, se do povědomí divácké veřejnosti zapsal především několika svými kultovními snímky, mezi nimiž dominuje vědecko-fantastický horor Moucha. Tento motiv také ovládl vizuály k výstavě i k doprovodnému programu.

Cronenberg však neustrnul u prvoplánových efektů typických pro daný žánr, ale vykročil za hranici filmové konvence směrem k detailnímu zkoumání psychiky strachu. Za celoživotní dílo mu byla v roce 2006 na filmovém festivalu v Cannes udělena prestižní cena Carrosse d´Or.

Daniel Herman se zúčastnil vernisáže výstavy „David Cronenberg: Evolution“

Kromě cca tří set originálních artefaktů, jakými jsou fotografie, skici, rekvizity či sochařské instalace mohou návštěvníci výstavy zhlédnout nejen jeho kultovní snímky, ale také rané filmy a dokonce nikdy nezveřejněné záběry.

Daniel Herman se zúčastnil vernisáže výstavy „David Cronenberg: Evolution“

„Film má k dispozici specifické výrazové prostředky, schopné v divákovi rychle probouzet silné emoční odezvy, a to na široké škále od dojetí po ataky hrůzy. David Cronenberg je pro mě příkladem tvůrce, který nepodlehl svodům samoúčelného efektu, ale tvořivě tyto pocity využívá k podstatnému uměleckému sdělení,“ řekl po shlédnutí výstavy Daniel Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…