Ministr Herman: Je to právě kultura, která dokáže výrazně posílit a upevnit vztahy dvou zemí

22.04.2017 10:56

Ministr kultury v pátek přijal velvyslance Francie.

Ministr Herman: Je to právě kultura, která dokáže výrazně posílit a upevnit vztahy dvou zemí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Daniel Herman v pátek v 16 hodin přivítal v Nostickém paláci  mimořádného a zplnomocněného velvyslance Francouzské republiky J.E. pana Rolanda Galharagua, kterého doprovodila ředitelka Francouzského institutu v Praze paní Isabella Guisnela.

Předmětem setkání byla vzájemná informace o kulturním dění v obou zemích a diskuse o dalších možnostech rozvoje spolupráce mezi Českou republikou a Francouzskou republikou v kulturní oblasti.

Při jednání se obě  strany shodly  na tom, že je to právě kultura, která dokáže výrazně posílit a upevnit bilaterální vztahy obou zemí, rozvíjející se pozitivním směrem. Při jednání Daniel Herman ocenil spolupráci francouzské strany s příspěvkovými organizacemi, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo kultury. V této souvislosti zmínil Národní galerii v Praze , která v současné době spolupracuje s Réunion des Musées Nationaux a s Centre Pompidou na velké retrospektivě Františka Kupky, která se bude konat na jaře 2018 v Paříži, na podzim 2018 v Praze a poté v Helsinkách. Daniel Herman ocenil i další spolupráci na akcích s Francouzským institutem v Praze, zmínil například Noc filosofie 2016 nebo výstavu „Celník Rousseau. Malířův ztracený ráj“, připravenou ve spolupráci s Musée ď Orsay.

Úspěšné vztahy s Francií má i další příspěvková organizace MK ČR. Je jí Institut umění a divadelní ústav (IDU), který nadstandardně spolupracuje s odbornými partnerskými pracovišti, zejména s Centre National du Théatre a CNRS (Centre National des Recheches Scientifiques). Vztahy se rozvíjejí též přes mezinárodní Asociaci divadelních kritiků, která je častým hostem přednášek pro české studenty odborných škol.

V závěru setkání oba představitelé hovořili o nadcházejících oslavách a výročích v ČR v  roce 2018 a  případném zapojení  Francie, neboť ta si bude v příštím roce připomínat 100 let od konce I. světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.