Ministr Herman: Když totalita začne deptat nějakou skupinu, jistý si nemůže být nikdo

30.07.2014 8:21

První srpnový den od 11 hodin bude v Letech KP vzpomínková akce pod názvem „Uctění obětí romského holocaustu a vzpomínka na zahájení a ukončení provozu cikánského tábora Lety“. Rád bych se jí, stejně jako řada dalších osobností z veřejného života, účastnil

Ministr Herman: Když totalita začne deptat nějakou skupinu, jistý si nemůže být nikdo
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

Proč si existenci tohoto „zařízení“ připomínat? Tábor v Letech u Písku byl zřízen v srpnu 1940 jako „kárný pracovní“. Do května 1943 jím prošlo 1 308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Pro nálady ve společnosti je příznačné, že se kolem tohoto místa vede spor. Vedle totiž stojí vepřín, který částí zasahuje na pozemek bývalého tábora. Má se tedy vepřín zrušit? To by ale stálo odhadem 400 milionů korun.

Do diskuse vstoupil kdysi i Václav Klaus, podle kterého to nebyl „koncentrační tábor v tom slova smyslu“. A že nebyl určen pro Romy, ale „pro ty, kteří odmítli pracovat“.

Debata o tom, jestli tábor, kde se koncentrují lidé, smíme nazývat koncentrační, popřípadě že nebyl vyhazovací, protož tam lidé umírali „jen“ na nemoci. (Kdyby tam nebyli, tak ale tyfus nedostali).

Témat je tu mnoho, to nejdůležitější ale je, že násilí ve jménu zločinných ideologií si vybírá jednotlivce i různé skupiny lidí a pak je ničí. Dojít může na každého. Židé byli v mnoha zemích opovrhovaní, když se jich málokdo za holocaustu zastal, netušili mnozí, že na ně také dojde. Proto je třeba připomenout i osudy českých Romů, byť mnoho osob naznačí, že takzvané „práce se štítící osoby“ dostaly jen to, co si zasloužily. Je otázka, co by si zasloužili takovíto myslitelé.

Problém odstranění vepřů zřejmě hned tak nevyřešíme, paradoxně právě kvůli té debatě lidé o bývalém táboře vědí. To neznamená, že by se nemělo víc pracovat na vzdělání o totalitních režimech, také o tom, jak nenápadně se rodily.
V Orwellově Farmě zvířat jsou také prasátka. Víme ale, že tím pan spisovatel nemyslel zvířátka, ta na dějinách totality nenesou žádnou vinu.

Vyšlo na blogu Aktuálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…