Ministr Herman: Ministerstvo kultury dlouhodobě podporuje uchování hodnot národní kulturní památky

29.09.2017 17:37

Daniel Herman k návrhu nominace krajiny hřebčína na Seznam světového dědictví UNESCO.

Ministr Herman: Ministerstvo kultury dlouhodobě podporuje uchování hodnot národní kulturní památky
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Hlavním tématem tiskové konference v Národním hřebčínu Kladruby nad Labem bylo  podání oficiální žádosti o zápis do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v podobě návrhu nominační dokumentace s názvem Krajina pro chov ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem.

Návrh nominační dokumentace byl vypracován úzkým týmem, vedeným tajemníkem Ministerstva kultury Zdeňkem Novákem v  rekordně krátkém čase a ve standardech, které jsou přesně specifikované v prováděcí směrnici Úmluvy o světovém dědictví. Ministr Herman  zdůraznil, že  obsah dokumentu je koncipován s ohledem na požadavky dlouhodobé ochrany kulturních, přírodních a historických hodnot celého území s cílem zachovat toto bohatství pro budoucí generace. Návrh nominační dokumentace bude předložen k prvotnímu posouzení ze strany Centra světového dědictví UNESCO. Konečná podoba oficiální nominační dokumentace by měla být na konci letošního roku, případně na začátku roku 2018 a signifikována ze strany Ministerstva kultury jakožto oficiálního předkladatele dokumentu za Českou republiku. Dokumenty ministr kultury podepsal spolu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a náměstkem hejtmana Pardubického kraje Romanem Línkem. Ceremonie se zúčastnili též státní tajemník MK Zdeněk Novák a vedoucí samostatného oddělení UNESCO MK Dita Limová.

„Ministerstvo kultury dlouhodobě podporuje uchování hodnot národní kulturní památky. V letech 1996 – 2011 poskytlo na obnovu areálu hřebčína v Kladrubech příspěvek z Programu záchrany architektonického dědictví v celkové výši 15.770 000 Kč. Z programu Podpory pro památky UNESCO bylo pro Národní hřebčín Kladruby nad Labem poskytnuto celkem 780.000 Kč a  v rámci Integrovaného operačního programu poskytlo MK jako zprostředkující subjekt dotaci na obnovu části národní kulturní památky dotaci ve výši 299.491.700 Kč. Od roku 1996 poskytlo Ministerstvo kultury celkem z národních a evropských zdrojů 316.041.700 Kč na obnovu a prezentaci hodnot národní kulturní památky Hřebčín v Kladrubech nad Labem,“ uvedl na tiskové konferenci ministr kultury Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice