Ministr Herman: Na obnovu Libušína lidé přispěli už přes 7 a půl milionu korun

01.07.2014 18:54

Ve čtvrtek 3. července 2014 to už budou 4 měsíce, kdy vyhořela národní kulturní památka Libušín.

Ministr Herman: Na obnovu Libušína lidé přispěli už přes 7 a půl milionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

Nadační fond Českého rozhlasu následoval Valašské muzeum v přírodě a v polovině dubna otevřel veřejnou sbírku, přes kterou se už vybralo více než 7 a půl milionu korun. Peníze lidé mohou posílat vedle účtů Nadačního fondu Českého rozhlasu a Valašského muzea v přírodě také prostřednictvím dárcovských DMS.

„Dovolte mi, abych poděkoval všem, kteří se podíleli na vlastní záchraně areálu Pusteven, ale i široké veřejnosti a posluchačům Českému rozhlasu za to, že přispívají do sbírky. Ministerstvo kultury vyčlenilo na tento rok na zajištění objektu proti povětrnostním vlivům a dalšímu chátrání 10 milionů korun. Věřte, že bez podpory všech subjektů a veřejnosti bychom jen stěží mohli prohlásit, že do turistické sezóny 2017 bude obnova této národní kulturní památky realizována,“ řekl na tiskové konferenci ministr kultury Daniel Herman.

Do obnovy Libušína se zapojil hned v prvních dnech po požáru také Český rozhlas. V sobotu 3. května uspořádal Český rozhlas benefiční akce ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm „Den pro Pustevny“. Vystoupili mimo jiné Buty, Spirituál Kvintet, Fleret nebo Dasha. Výtěžek ze vstupného byl v plné výši připsán na účet sbírky a lidé mohli peněžní nabídky v ten den volat na linku speciálně zřízeného call centra (u telefonu byli např. Martha Elefteriadu, Jaroslav Svěcený, Ondřej Kepka).

"Téměř okamžitě po vyhoření Libušína se v prostorách Českého rozhlasu narodila myšlenka, jak pomoct a jakým způsobem pomoct. My víme, jaké máme posluchače, že máme „srdcaře“ posluchače, a během našich akcí jsme si potvrdili, že pokud jde o Libušín, tak se Češi a Moravané a Slezané umějí semknout a pomoci. Víme, že ta dosavadní částka zatím nestačí, a proto mohu slíbit, že Český rozhlas neustane v úsilí pokračovat. Jak znám kolegy, určitě vymyslíme další akce na podporu Libušína," řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Celkové náklady na obnovu se odhadují na cca 80 milionů korun. Přispěl například i Moravskoslezský kraj, muzeum získalo také závazný příslib od Lesů České republiky, že dodají na obnovu této národní kulturní památky dřevo.

"Musím poděkovat Ministerstvu kultury ČR a Českému rozhlasu za jejich okamžitou reakci. Bez jejich podpory a bez partnerství Českého rozhlasu pro veřejnou sbírku by se určitě tolik peněz nevybralo," uvedl ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Posluchači Českého rozhlasu, ale i široká veřejnost mohou sbírku podpořit následujícími způsoby:
• převodem libovolné peněžní částky na účet 555484555/0300 (Nadační fond ČRo) nebo
107-6978880207/0100 (Valašské muzeum)
• zasláním dárcovské SMS ve tvaru: DMS PUSTEVNY na číslo 8 7777 (cena jedné DMS je 30 Kč)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.