Ministr Herman: Pro česko-izraelské partnerství je letos opravdu výjimečný rok

15.10.2015 14:45

Tento týden byla v sídle ministerstva kultury slavnostně uvedena kniha vzpomínek brigádního generála Avigdora Kahalaniho: „Tanky, které zachránily Izrael.“ Její text vychází z radiotelefonických hovorů a povelů jomkipurské války v roce 2008 a je připomínku hrdinství vojáků bránících svou vlast proti mnohonásobné přesile. Šlo o pátou arabsko-izraelskou válku, která vypukla 6. 10. 1973 napadením Izraele vojsky Sýrie a Egypta.

Ministr Herman: Pro česko-izraelské partnerství je letos opravdu výjimečný rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Vydání knihy současně podporuje projekt výsadby tzv. Českého lesa v Negevské poušti poblíže města Ber Sheva. Navazuje na myšlenku Československého lesa, která se u nás zrodila brzy po vzniku státu Izrael a kterou bohužel zhatilo zmrazení politických vztahů s židovským státem. Ty byly plnohodnotně obnoveny až po změně společenských poměrů v roce 1989. Základní kámen prvních 10 ha Českého lesa byl položen v roce 2005, nyní je jeho rozsah více než dvojnásobný. Z každého prodaného výtisku knihy bude zaplacena výsadba jednoho nového stromku.

Ministr Daniel Herman ve svém projevu ocenil nadstandardní kulturní vzaty mezi Českou republikou a Izraelem. „Vynikající a přátelské vztahy mezi našimi zeměmi se odrážejí nejen v častých kontaktech na úrovni politické reprezentace, kdy se členové vlády pravidelně setkávají se svými protějšky, ale také na úrovni každodenních setkání lidí spojených kulturními zájmy,“ uvedl. V této souvislosti rovněž připomněl důležitý fakt obnovení diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi: „Pro česko-izraelské partnerství je letos opravdu výjimečný rok. Slavíme 25. výročí obnovení česko-izraelských diplomatických vztahů a připomínáme si návštěvu Václava Havla v Izraeli v dubnu 1990.“

Daniel Herman konečně vysoce cenil odvahu nejen Avigdora Kahalaniho, držitele nejvyššího izraelského vojenského vyznamenání – medaile Za hrdinství, ale všech statečných mužů, kteří se v roce 1973 v Jomkipurské válce postavili na obranu své vlasti.

Knihu vydává Český výbor KKL-JNF (Židovského národního fondu) a ministr Herman převzal nad vydáním záštitu.

Ministr Herman dnes v Nostickém paláci uvedl knihu generála Avigdora Kalahaniho „Tanky, které zachránily Izrael“.
Ministr Daniel Herman vítá generála Avigdora Kahalaniho.

Ministr Herman dnes v Nostickém paláci uvedl knihu generála Avigdora Kalahaniho „Tanky, které zachránily Izrael“.
Daniel Herman převzal nad vydáním záštitu.

Ministr Herman dnes v Nostickém paláci uvedl knihu generála Avigdora Kalahaniho „Tanky, které zachránily Izrael“.
Z každého prodaného výtisku bude zaplacena výsadba jednoho stromku v Českém lese v Izraeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce