Ministr Herman: Provoz knihovny nebude po dobu rekonstrukce zastaven

11.02.2016 18:00

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny dne 11. 2. 2016

Ministr Herman: Provoz knihovny nebude po dobu rekonstrukce zastaven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážený pane poslanče, musím hned na úvod svého vystoupení říci, že tyto informace jsou pouhými mediálními šumy a mohu ujistit veřejnost, že žádný z interních provozů knihovny nebude po dobu rekonstrukce zastaven. Revitalizace Klementina na přelomu let 2016 a 2017 vstoupí do další fáze, takzvané spojené třetí etapy, která v sobě zahrnuje mimo jiné hlavní čtenářské prostory, halu služeb a všechny studovny, všeobecnou, společenských a přírodních věd, vědeckých pracovníků, rukopisů a starých tisků, periodik, dále Knihovnu knihovnické literatury i v provizoriu umístěnou Slovanskou knihovnu, trakt po bývalé Státní technické knihovně, kde jsou dočasně umístěna některá odborná pracoviště knihovny. Součástí revitalizace budou hlavní skladiště fondů Národní knihovny včetně těch s nejvzácnějšími sbírkami a většina pracovního zázemí. Původně plánovaná postupná realizace stavebních prací není díky zpožděním, která stavba v předchozích fázích nabrala, možná. Celá revitalizace musí být dokončena v roce 2018, neboť to je časová hranice, po kterou je možné financovat práce z Programu péče o národní kulturní poklad. Souběžně musí proběhnout vzhledem k havarijnímu stavu rekonstrukce starého depozitáře knihovny v Hostivaři, kde je umístěna většina sbírek knihovny. Na konci roku 2015 byla zpracována nová architektonická studie s novou koncepcí rekonstrukce dosud nedokončených budov a prostor v rámci takzvané třetí etapy revitalizace a rekonstrukce Klementina. V současnosti probíhá schvalovací řízení orgány památkové péče. Následně bude zpracována projektová dokumentace pro územní řízení a stavební povolení. Po příslušném schválení této dokumentace budou známy jednotlivé fáze rekonstrukce a podle toho se bude odvíjet uzavření konkrétních částí Klementina postupně v letech 2017 a 2018.

Jak už jsem v úvodu řekl, žádný z interních provozů knihovny nebude po dobu rekonstrukce zastaven. Národní knihovna bude kontinuálně doplňovat své fondy, zpracovávat je, digitalizovat, naplňovat jednotlivé báze a digitální knihovny. Pokud budou stavební práce v Klementinu zhotoveny podle současných předpokladů ke konci roku 2018, oživení provozu v Klementinu pro veřejnost v plném rozsahu po revitalizaci je předpokládáno do půl roku po dokončení stavby, to znamená v červnu, v červenci 2019. Co se týče samotného provozu knihovny během poslední etapy revitalizace, tak vedení Národní knihovny ve spolupráci s Ministerstvem vytipovalo vhodné jak z hlediska operativního vyhledávání fondů, tak z hlediska nosnosti náhradní prostory na přechodnou dobu, v nichž by bylo možné dočasně uložit fondy tak, aby z nich mohly být poskytovány standardní služby s vazbou na studijní místa. Jedná se de facto o vytvoření dočasné náhradní knihovny. Národní knihovna plánuje v brzké době tiskovou konferenci, na které představí nové architektonické studie a možné varianty provozu knihovny během renovačních prací.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce