Ministr Herman: Schválení novely o audiovizuálních dílech je skutečným průlomem v podpoře českého filmu

01.07.2015 18:48

Ministr Herman: Schválení novely o audiovizuálních dílech je skutečným průlomem v podpoře českého filmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Vláda dnes schválila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie a o změně některých zákonů (zákon o audiovizi), a zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání i o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, který zpracovalo ministerstvo kultury ve spolupráci se Státním fondem kinematografie.

Hlavním účelem navrhované právní úpravy je zefektivnění procesu poskytování podpory z prostředků fondu a zajištění pravidelného příspěvku na podporu kinematografie ze státního rozpočtu.

V současné době je podpora kinematografie financována především z vlastní činnosti fondu a z poplatků soukromých subjektů, které mají svou obchodní činnost založenou na využívání audiovizuálních děl. Podpora prostřednictvím filmových pobídek je financována ze státního rozpočtu.

Zásadní změnou navrhované právní úpravy je vytvoření nového stabilního zdroje podpory kinematografie ve formě příspěvku ze státního rozpočtu. Návrhem zákona bylo schváleno, že na podporu kinematografie bude Státnímu fondu kinematografie poskytována každoroční dotace ze státního rozpočtu, jejíž výše bude odpovídat výnosu z audiovizuálních poplatků. Podpora bude určena zejména na vývoj a výrobu českých kinematografických děl, na podporu kin, propagaci české kinematografie v České republice i v zahraničí nebo na výchovu filmového diváka. Fond dosud spravoval finanční zdroje, které jsou definovány zákonem o audiovizi a zákonem o provozování rozhlasového a televizního vysílání (poplatek z vysílání reklamy). Nový zdroj finančních prostředků ze státního rozpočtu, které přináší novela zákona o audiovizi, je účelově určen na podporu kinematografie.

Druhou zásadní změnou je úprava systému a procesu poskytování podpory kinematografie a schématu poskytování filmových pobídek. Předvídatelnost a spolehlivost systému investičních pobídek je jedním ze základních potřeb českých investorů, přičemž novela zefektivňuje poskytování filmových pobídek tak, že bude možno o filmovou pobídku žádat kdykoliv během fiskálního roku.

Ministr Daniel Herman uvedl: „Schválení této naší novely zákona je skutečným průlomem v historii podpory českého filmu. Jsem velmi rád, že je to právě naše koaliční vláda, která dokázala tuto podporu kinematografii uskutečnit.“

„Tato změna umožní plně využít kapacitu českého filmového průmyslu,“ dodala ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.