Ministr Herman: Statečné postoje si zaslouží naši úctu a respekt

02.11.2016 14:39

Daniel Herman předal Cenu Příběhů bezpráví.

Ministr Herman: Statečné postoje si zaslouží naši úctu a respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V pražském kině Lucerna byl včera večer zahájen 12. ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách.

Slavnostní zahájení proběhlo za účasti premiéra Bohuslava Sobotky, ministra kultury Daniela Hermana a dalších významných osobností společenského i politického života. Součástí večera bylo udělení cen Příběhů bezpráví za odvážné postoje a činy v období komunistického režimu. Osobnosti nominovali studenti a o výběru laureátů rozhodla studentská porota.  Ceny letošním třem laureátům předal Daniel Herman,  ukrajinský politický vězeň současného ruského režimu Hennadij  Afanasjev a další zúčastnění.

Daniel Herman se spisovatelem Jiřím Stránským, Rytířem české kultury.
FOTO: Úřad vlády ČR

Projekt Příběhy bezpráví je organizován vzdělávacím programem Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. V rámci toho programu se žáci základních a středních škol prostřednictvím dokumentárních i hraných filmů seznamují s moderními československými dějinami. Tématem letošního ročníku jsou příběhy těch, kteří museli v průběhu druhé poloviny 20. století z různých důvodů opustit své domovy.  K vybranému tématu mají školy k dispozici snímky o emigraci, poválečném odsunu Němců, o provokacích Státní bezpečnosti vůči těm, kteří chtěli odejít do zahraničí, o budování hranice z ostnatých drátů kolem Československa a dokument o přesidlování a internaci řeholníků a řeholnic.

FOTO: Úřad vlády ČR

Každý ročník Příběhů bezpráví je pak věnován památce významné osobnosti. V minulosti to byla například Olga Havlová, Ivan Medek nebo literární kritik Bedřich Fučík. Letos je touto osobností čihošťský farář Josef Toufar.

„Celý projekt se mi líbí a fandím mu. To, že se žáci a studenti prostřednictvím filmu seznamují s našimi moderními dějinami, je výborná myšlenka. Je potřeba mladým lidem zprostředkovat příběhy těch, kteří na vlastní kůži poznali, jak snadno člověk může ztratit svobodu, vlast, domov, i to, jak těžce se tyto hodnoty získávají zpět. Statečné postoje a činy těchto odpůrců totalitních praktik komunistického režimu si zaslouží naši úctu a respekt," uvedl Daniel Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.