Ministr Herman: Styky se Svatým stolcem pokládám za standardní projev politické i diplomatické kultury

11.02.2017 14:51

Ministr kultury se setkal s tajemníkem Svatého stolce pro styky se státy.

Ministr Herman: Styky se Svatým stolcem pokládám za standardní projev politické i diplomatické kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Daniel Herman včera v Nostickém paláci přivítal tajemníka Svatého stolce pro styky se státy J. E. Mons. Paula Richarda Gallaghera, který včera přijel do České republiky na oficiální návštěvu. Jedná se vůbec o první návštěvu vatikánského ministra zahraničí v České republice za posledních deset let.

Tématem  setkání  byla podpora aktivních vazeb mezi oběma státy v oblasti kultury, náboženského umění a vzdělání. Daniel Herman s Jeho Excelencí  při jednání konstatovali, že vzájemné bilaterální vztahy jsou vyvážené a vykazují mimořádně dobrou úroveň. Za mezníky vývoje vzájemných bilaterálních vztahů obě strany považují zejména rehabilitaci Mistra Jana Husa (omluvu Jana Pavla II. za Husovu mučednickou smrt a za křižácké výpravy proti husitství) a důstojnou účast České republiky na oslavách Jubilea 2000.

Oba pánové se již jednou setkali, a to v roce 2015 při pracovní návštěvě ministra Hermana u Svatého stolce. Tehdy mj. hovořili o aktuálních otázkách vývoje současného světa. Na tento dialog navázali i při setkání. „Jsem potěšen, že mi Monsignor Gallagher oplácí návštěvu, a co nejsrdečněji ho v Nostickém paláci vítám. Styky se Svatým stolcem pokládám za standardní projev politické i diplomatické kultury. Je třeba rozvíjet mezináboženský dialog, pěstovat přátelské vztahy mezi státy a církví. Návštěva jeho Excelence je pro mne navíc dalším vítaným setkáním s významným představitelem jednoho z náboženských směrů.“ Ministr dále probral s Jeho Excelencí současnou politickou situaci i některé mezinárodní otázky. „Přestože Evropská unie jako celek čelí v důsledku migrace humanitární krizi, je třeba ukázat, že jsou všechny státy jednotné a jsou schopny tuto krizi zvládnout,“ dodal ministr Herman při jednání. 

Tématem setkání byla i Smlouva mezi ČR a Svatým stolcem o úpravě vzájemných vztahů. Z pohledu Svatého stolce Smlouva nepředstavuje problém v bilaterálních vztazích. Současná podoba vzájemné komunikace Svatému stolci vyhovuje a považuje za užitečné vést věcný dialog o optimální formě vzájemné spolupráce v oblastech obsažených v bilaterální smlouvě.

V rámci kulturních výměn si obě strany připomněly významná česká výročí a realizace konkrétních kulturních  plánů. V roce 2016 se podařilo uvést v život řadu atraktivních projektů, a to především díky angažovanosti Velvyslanectví České republiky ve Vatikánu. Zmínit lze například výstavu reportážních fotografií Jana Šibíka „Ďábel v nás“ či předání sochy patronky českých zemí Svaté Anežky České papeži Františkovi v rámci mimořádné generální audience v září 2016. Tato akce se uskutečnila u příležitosti Svatého roku milosrdenství, který probíhal právě v loňském roce. O užší spolupráci má zájem rovněž Národní galerie v Praze, jejíž generální ředitel navázal první pracovní kontakty se zástupci Vatikánských muzeí a tamních restaurátorských dílen. V roce 2017 plánuje ZÚ Vatikán zorganizovat vzpomínkovou akci k 75. výročí vyhlazení Lidic. Ústředním bodem akce bude předání obrazu „Lidická Madona“ od českého malíře Zdirada Čecha do titulní baziliky kardinála Duky v Římě. V březnu 2017 pak bude zahájena výstava o sv. Anežce České v Muzeu Karlova mostu v Praze. Záštitu k této výstavě poskytl jménem Papežské rady pro kulturu kardinál Ravasi.  

Jednání se na Ministerstvu kultury  zúčastnili i další vzácní hosté; mj. apoštolský nuncius v ČR J. E. Monsignor Giuseppe Leanza,  Rev. Mons. Joseph Murphy, Rev. Mons. Mislav Hodžić či velvyslanec České republiky u Svatého stolce J. E. p. Pavel Vošalík. Monsignor Gallagher bude pobývat v Praze od 9. do 11. února 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě