Ministr Herman: V době, kdy je každý potenciální kameraman, se pravda utajuje stále obtížněji

04.03.2015 13:00

Ministr kultury Daniel Herman se zúčastnil slavnostního zahájení největšího lidskoprávního filmového festivalu na světě Jeden svět.

Ministr Herman: V době, kdy je každý potenciální kameraman, se pravda utajuje stále obtížněji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Letošní, již 17. ročník, se koná v Praze od 2. do 11. března 2015, a poté proběhne v dalších 33 městech České republiky. „Ohledně svobody má film jednu sílu a jednu slabost. Síla spočívá v tom, že naše vnímání světa je hodně vizuální a několikavteřinový záběr trpícího člověka je působivější než několik pronesených vět. Filmová zásada „neříkej to, ukaž to“ je tedy výsostně pravdivá. Slabost a zranitelnost filmu je v tom, že potřebuje technické zázemí, které je snazší člověku odebrat. Knihu je možné nosit v hlavě, zatímco dokument je třeba natočit v pravý čas na pravém místě,“ řekl ministr Herman.

„Máme ohromné štěstí, že žijeme v době, kdy se dokumentaristou může stát skoro každý, i když ne třeba umělcem a profesionálem. Dokument bude mít vždycky své mistry, kteří umějí zamířit kameru správným směrem a vybrat z hodin natočeného materiálu těch několik skutečně důležitých okamžiků. V době, kdy je skoro každý člověk na ulici potenciálním kameramanem, se pravda utajuje stále obtížněji. Nepřátelé svobody se sice budou i za pár záběrů pořízených mobilním telefonem mstít, ale budou se stále více bát,“ zdůraznil. Podle ministra kultury však cílem dokumentu není vzbuzovat strach, ale uchopit svět a ukázat to, co je důležité.

„Pojem „lidská práva“ už zevšedněl. Za těmi slovy se ale skrývá právo člověka nebýt zabit, umučen, nezemřít hlady, nebýt odloučen od svých blízkých, nebýt uvězněn za to, že chci rozhodovat o svém životě. Proto i festivalu Jeden svět přeji, abychom si prostřednictvím kamery uvědomili, že svět je jen jeden, tak jako i lidé jsou ti samí – se svými právy i odpovědností,“ dodal Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.