Ministr Herman: Ve věci otáčivého hlediště zůstává ve hře více variant

12.01.2015 18:54

Ministr Herman se zúčastnil jednání pracovní skupiny k otáčivému hledišti v Českém Krumlově

Ministr Herman: Ve věci otáčivého hlediště zůstává ve hře více variant
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V pátek 9. ledna 2015 proběhlo jednání pracovní skupiny ministra kultury České republiky Daniela Hermana k otáčivému hledišti a revitalizaci zámeckých zahrad v Českém Krumlově. Setkání proběhlo v budově mincovny na II. nádvoří zámku v Českém Krumlově.

Pracovní skupina projednala Zprávu o poradní misi WHC/ICOMOS v historickém centru Českého Krumlova. Jen pro připomenutí – vedoucím této mise, která se uskutečnila ve dnech 22. – 24. 8. 2014, byl za Českou republiku ministr kultury Daniel Herman. Přítomni tehdy byli například zástupci Krajského úřadu Jihočeského kraje, Městského úřadu Českého Krumlova i zástupci Jihočeského divadla. Odborníci z WHC/ICOMOS konzultovali problematiku i s Českým národním výborem ICOMOS a Mezinárodním vědeckým výborem pro kulturní krajinu.

Výsledkem této mise je právě projednaná Zpráva; toto stanovisko odborníků umožňuje podniknout další kroky ve věci, což  je dle ministra Hermana významný posun. Byly projednány podmínky revitalizace zámeckých zahrad i podmínky provozování českokrumlovského otáčivého hlediště. "Nyní řešíme podobu hlediště. V souladu s rozhodnutím Jihočeského kraje bude vypsána vyzvaná architektonická soutěž na nové řešení demontovatelného otáčivého hlediště pro období divadelních sezon v zámecké zahradě českokrumlovského zámku, respektující její výjimečnou světovou hodnotu,“ uvedl ministr Herman.

Známé otáčivé hlediště tak nadále zůstává v zahradě českokrumlovského zámku. V nezměněné podobě zůstane do roku 2017, poté výsledek architektonické soutěže určí budoucí podobu točny. Ministr zdůraznil, že postoj komise UNESCO byl rozhodující.

„Ve hře zůstává více variant,“ doplnil. "Může se jednat o rozebíratelné hlediště. Je tady taky možnost určitého vyosení z barokní osy, což by znamenalo, že by pak hlediště nemuselo být rozebíratelné. A je tu i možnost zasouvatelné scény," uvedl Herman. „Jsem velice rád, že se naše snaha řešit problematiku otáčivého hlediště spolu s revitalizací zahrad na zámku v Českém Krumlově posouvá správným směrem. Tým mého resortu - ve kterém je zastoupen jako můj odborný poradce i náměstek jihočeského primátora pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch pan Jaromír Talíř - je přesvědčen, že otáčivé hlediště v Českém Krumlově zůstane a bude přitahovat milovníky umění z celého světa coby neoddělitelný, významný kulturní symbol města i celého kraje, zasazen do nádherného prostředí zahrad českokrumlovského zámku. Pro to už nyní děláme maximum a bude tomu tak i v budoucnu,“ dodal ministr kultury.

V rámci své pracovní cesty se Daniel Herman setkal v Českých Budějovicích i s primátorem Jiřím Svobodou. Probírali zmíněné jednání pracovní skupiny; ministr se dále zajímal o kulturní život v jihočeské metropoli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…