Ministr Herman: Velmi si vážím uměleckého přínosu legendárního pěvce Nováka

26.09.2016 7:32

Operní pěvec Richard Novák převzal z rukou Daniela Hermana Cenu Antonína Dvořáka.

Ministr Herman: Velmi si vážím uměleckého přínosu legendárního pěvce Nováka
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

Richard Novák je legendární český operní pěvec (bas), skladatel a varhaník, který je ve svých téměř 85 letech stále aktivním umělcem. Tradiční křišťálové violoncello z dílny české sklárny Moser  je udělováno osobnostem, které se celoživotním dílem nebo mimořádným uměleckým počinem významnou měrou zasloužily o propagaci a popularizaci české klasické hudby v ČR i zahraničí.

Celoživotní pěvecká dráha Richarda Nováka je spojena zejména s brněnskou operní scénou. Mimořádné renomé si získal doma i za hranicemi. K jeho repertoáru patří např. kompletní operní dílo Bedřicha Smetany, díla Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Ze světových autorů nastudoval  díla Rossiniho, Mozarta, Verdiho, Prokofjeva a Albana Berga. Hostoval v zahraničí zejména jako interpret Janáčkových oper. Richard Novák inspiroval řadu soudobých autorů a věnuje se také interpretaci písňových cyklů. Je častým sólistou velkých oratorních děl. Známá je především jeho interpretace Verdiho Requiem. Janáčkovu Glagolskou mši nahrál za řízení Charlese Mackerrase pro firmu Supraphon a za řízení Riccarda Chailyho pro firmu DECCA. V roce 2001 získal cenu Thálie za celoživotní mistrovství. Roku 2005 získal cenu ministra kultury za přínos v oblasti hudby. Následně bude čerstvému držiteli Ceny Antonína Dvořáka věnován večerní festivalový koncert v Dvořákově síni Rudolfina v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod vedením Jiřího Bělohlávka.

„Je mi velkým potěším, že mohu předat tuto cenu právě do rukou Richarda Nováka, který se během své vice než šedesátileté kariéry zasloužil o významnou propagaci a popularizaci české klasické hudby ve světě i u nás doma. Velmi si vážím jeho uměleckého přínosu naší hudební kultuře a kultuře vůbec a nepochybně nejen jménem svým, ale jménem tisíců vděčných posluchačů a diváků za něj znovu děkuji,“ uvedl Daniel Herman.

Dnešnímu slavnostnímu aktu byly v Kulečníkovém sále Nostického paláce přítomny významné osobnosti kulturního a společenského života, mezi jinými i filantrop a mecenáš Karel Komárek. Následně bude čerstvému držiteli Ceny Antonína Dvořáka věnován večerní festivalový koncert v Dvořákově síni Rudolfina v podání České filharmonie a Pražského filharmonického sboru pod vedením Jiřího Bělohlávka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.