Ministr Herman: Vítám ocenění Tomáše Halíka, teologa a filozofa, který obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity

14.03.2016 6:31

Vedení Oxfordské univerzity 8. 3. 2016 oficiálně schválilo udělení čestného doktorátu – tedy nejvyššího akademického ocenění - deseti osobnostem, jejichž nominace byla zveřejněna před dvěma týdny.

Ministr Herman: Vítám ocenění Tomáše Halíka, teologa a filozofa, který obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Mezi nimi je i český teolog a filosof Tomáš Halík. Před ním získali čestný doktorát Oxfordské univerzity pouze tři Češi: prezident Tomáš Garrigue Masaryk (v roce 1927), prezident Eduard Beneš (v březnu 1940) a prezident Václav Havel (v říjnu 1998).

Daniel Herman si váží dlouhodobé práce Tomáše Halíka. „Jeho ocenění udělením čestného doktorátu prestižní Oxfordskou univerzitou jen potvrzuje fakt, že mezikulturní dialog ve všech variacích je právě i v dnešní době nesmírně důležitý,“ uvedl ministr kultury.

Ministr kultury vítá ocenění Tomáše Halíka, teologa a filosofa, který obdrží čestný doktorát Oxfordské univerzity

Jako hostující profesor na Oxfordské univerzitě působil Halík v roce 2001; v roce 2014 po něm byla pojmenována přednášková síň v Oxfordu a byl zde umístěn jeho portrét. 

Slavnostní promoce proběhne v Oxfordu 22. června 2016. Spolu s Tomášem Halíkem obdrží čestný doktorát např. nositel Nobelovy ceny za ekonomii, profesor Paul Krugman, lord Mance - soudce Nejvyššího soudu Spojeného království, dále japonský architekt Kazuyo Sejima, hlavní designér Applu Jonathan Ive či estonský skladatel Arvo Pärt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině