Ministr Herman je na pracovní návštěvě Japonska

06.03.2017 21:53

Ministr kultury Daniel Herman zahájil v pondělí 6. března čtyřdenní pracovní návštěvu Japonska. Zúčastní se slavnostní vernisáže výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy v Tokiu.

Ministr Herman je na pracovní návštěvě Japonska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

V souvislosti s 60. výročím obnovení diplomatických vztahů mezi Japonskem a Českou republikou byl rok 2017 vyhlášen Rokem české kultury v Japonsku. Jeho stěžejní událostí bude výstava Slovanské epopeje - vrcholného díla A. Muchy, která proběhne od 8. března do 5. června 2017 v The National Art Centru v Tokiu. Vernisáže se v úterý 7. 3. od 16 hodin zúčastní za ČR ministr kultury Daniel Herman. Japonsko se tak stane první zahraniční zemí, kde budou všechna díla tohoto významného cyklu vystavena. Součástí programu Roku české kultury budou i akce, organizované příspěvkovými organizacemi Ministerstva kultury či akce společně pořádané Českým centrem a Velvyslanectvím České republiky v Tokiu.

„Vztahy s Japonskem považuji za mimořádně důležité a jsem rád, že mezi našimi zeměmi existují pouze pozitivní témata. Dokladem těchto výborných vztahů je velmi rozsáhlá spolupráce českých a japonských kulturních institucí. Je mezi nimi i řada příspěvkových organizací Ministerstva kultury, jako např. Národní galerie, Uměleckoprůmyslové museum, Česká filharmonie, Národní divadlo a mnoho dalších. Věřím, že celý projekt Roku české kultury výrazně přispěje k dalšímu rozvoji česko-japonské kulturní výměny,“ řekl Daniel Herman.

Rok české kultury byl zahájen již 15. října 2016 ve městě Toyama výstavou českého skla Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové v Toyama Glass Art Museum; na výstavě se spolupodílí i Uměleckoprůmyslové museum v Praze.

V rámci pracovní návštěvy Japonska ministr Herman navštíví významné japonské instituce. Patří mezi ně Agentura pro kulturní záležitosti , která je zodpovědná za podporu kultury a umění v Japonsku. S jejím ředitelem p. Ryoheiem Miyatou bude Daniel Herman jednat o propagaci české filmové tvorby a prezentaci české literatury v Japonsku. Neméně významné jednání se uskuteční při návštěvě organizace japonské státní televize NHK Promotion, která je ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy a Galerií hlavního města Prahy iniciátorem výstavy Slovanské epopeje. Ve středu se ministr Herman setká s ředitelem National Institute for Cultural Heritage, seznámí se s místní správou památkové péče a prohlédne si sbírky Tokijského národního muzea. V závěru týdne navštíví významné památky ve městě Kamakura. Ministra Hermana na pracovní cestě doprovodí náměstek člena vlády Patrik Košický, náměstkyně ministra pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová, která se setká s bohemisty i překladateli české literatury a pohovoří o možnostech širší prezentace české literatury v Japonsku, a ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková, která bude jednat s vedením Tokijského filmového festivalu.

Více informací o výstavě Slovanské epopeje ZDE a výstavě českého skla ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě