Ministr Herman navštívil Vídeň a uctil památku Aloise Mocka

15.06.2017 14:42

Alois Mock se výrazně zasadil o obnovení česko-slovensko-rakouských vztahů. Zemřel 1. června ve věku 82 let.

Ministr Herman navštívil Vídeň a uctil památku Aloise Mocka
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Daniel Herman se dnes ve Vídni v katedrále sv. Štěpána zúčastnil smuteční zádušní mše a tichou vzpomínkou uctil památku této významné politické osobnosti.

Daniel Herman, ministr kultury: „Rakousko, ale i celá Evropa ztratily člověka, jehož myšlenky byly přínosem nejenom v oblasti politiky, vědy, publicistiky, ale který s nadšením a nesmírným odhodláním přispěl k celkovému sjednocení Evropy.“

Jméno Aloise Mocka, rakouského politika, předsedy Rakouské lidové strany a ministra zahraničí (v letech 1987–1995) je v ČR spjato především s událostmi z konce roku 1989, kdy spolu s tehdejším československým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem symbolicky přestřihli ostnaté dráty na společné státní hranici. Pomoc Rakouska, které v zahraničí reprezentoval právě Alois Mock, usnadnila značnou měrou návrat Československé republiky do společnosti demokratických zemí. O několik měsíců dříve v červnu 1989 Mock stříhal dráty železné opony i na hranicích s Maďarskem. Alois Mock stál také v čele rakouského úsilí o vstup do Evropské unie, ke které se Vídeň přičlenila v roce 1995.

Po skončení smutečního rozloučení navštívil Daniel Herman Šumavské muzeum ve Vídni, které ukazuje ve svých četných exponátech dějiny a příběhy ztracené kultury německy mluvícího obyvatelstva Šumavy, která byla a je s naší kulturou spojena. Šumavské muzeum ve Vídni nabízí např. pohled do domova Adalberta Stiftera a Karla Klostermanna, představuje návštěvníkům staré domácí nářadí, textilní výrobky, ale i dobové dokumenty či fotografie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…