Ministr Herman pochválil projekt obnovy památníku ve Zdislavicích

12.06.2016 22:21

Ministr kultury Daniel Herman se dnes společně s rakouským velvyslancem J. E. p. Alexanderem Grubmayrem zúčastnili slavnostního zahájení projektu obnovy památníku spisovatelky Marie von Ebner-Eschenbach. Ceremonie proběhla ve Zdislavicích na Kroměřížsku u příležitosti 100. výročí úmrtí této významné literátky.

Ministr Herman pochválil projekt obnovy památníku ve Zdislavicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Marie von Ebner-Eschenbach je považována za jednu z nejvýznamnějších literárních osobností 19. století. V Rakousku je známá dodnes, bohužel v českém prostředí byla tato německy píšící moravská spisovatelka zcela zapomenuta. Marie von Ebner-Eschenbach se narodila v obci Zdislavice nedaleko Kroměříže v roce 1830 a po celý svůj život se do svého rodného kraje vracela. Inspirací pro její literární díla byl především moravský venkov a jeho obyvatelé. Byla známá též svým mimořádným sociálním cítěním. V Moravském zemském archivu v Brně se nacházejí velmi vzácné deníky této autorky z let 1863 až 1909, které zachycují nejen její život, ale také dějinné události daného období.

„Obnova památníku Marie von Ebner-Eschenbach ve Zdislavicích je dobrým krokem k vyrovnání našeho dluhu vůči této významné kulturní osobnosti. Byla ženou - umělkyní, která dosáhla nejvyššího odborného i společenského uznání. Šlo o osobnost nejen uměleckou, ale i s pozitivními lidskými vlastnostmi, danými její sociální senzibilitou. Náš návrat k Marii von Ebner-Eschenbach je také příležitostí k občerstvení česko-rakouského kulturního dialogu o nové téma i o možnost nových spoluprací,“ uvedl Daniel Herman.

Památka a její areál jsou nyní v rukách CNT

S myšlenkou postupné obnovy hrobky, kaple a okolí do důstojné podoby a jejich zpřístupnění veřejnosti přišla obecně prospěšná společnost Czech National Trust (dále jen CNT). V roce 2015 byla úspěšně dokončena 1. fáze obnovy – statické zajištění vyprojektoval a zrealizoval Zlínský kraj ve spolupráci s CNT s podporou dotace Ministerstva Kultury ČR. Z celkové částky 4.025.000Kč bylo 900.000 Kč hrazeno z programu záchrany dědictví 2015 Ministerstva kultury, zbylou částku 3.125.000Kč financoval Zlínský kraj. Podle Daniela Hermana je Ministerstvo kultury připraveno i nadále projekt podporovat a v rámci svých možností mu napomáhat.

„ Pilotní projekt obnovy památníku od samého počátku prokazuje schopnost budování nových pozitivních kulturních vazeb i prospěšných pout spolupráce. Za velký úspěch považuji vyřešení složité majetkoprávní situace a dosažení skutečnosti, že památka a její areál jsou nyní v rukách CNT jako jediného vlastníka. Blahopřeji CNT k zahájení projektu a přeji mnoho úspěchů nejen v obnově památek, ale zejména při prohlubování aktivního vztahu občanů ke kulturnímu dědictví," prohlásil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.