Ministr Herman předá v Nizozemsku ocenění Artis Bohemiae Amicis

15.07.2017 20:01

Daniel Herman je ve dnech 15. 7. – 19. 7. 2017 na návštěvě Nizozemského království. Hlavním důvodem pracovní návštěvy je předání ocenění Artis Bohemiae Amicis a setkání s nizozemskou ministryní pro vzdělávání, kulturu a vědu paní Jet Bussemaker.

Ministr Herman předá v Nizozemsku ocenění Artis Bohemiae Amicis
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr kultury Daniel Herman na sjezdu KDU-ČSL

Artis Bohemiae Amicis oceňuje dlouhodobé a významné činnosti osobností, které přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí. Ministr Daniel Herman předá toto ocenění dvěma laureátům při slavnostní recepci ve městě Haagu. Medaile z rukou českého ministra kultury převezmou pan Bert Kisjes a pan Hans van Oostveen.

První z oceněných, Bert Kisjes, se poprvé seznámil s českou kulturou při svém studiu na Husitské teologické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Po návratu do své domoviny se podílel na desítkách kulturních produkcí a soustavně podporoval prezentaci české kultury v Nizozemsku. Na pódiu v obci Wijk aan Zee se vystřídalo mnoho českých umělců. Pan Kisjes podpořil také publikaci kreseb Josefa Urbánka, spolupracoval s českými institucemi v Nizozemsku při organizaci událostí jako Noc literatury, sympozium k nedožitým 80. narozeninám Václava Havla a mnoho další. Ocenění Artis Bohemiae Amicis dostává zejména za svou dlouhodobou podporu české kultury v zahraničí.

Hans van Oostveen přes deset let působí ve funkci předsedy správní rady Nadace Muzea J. A. Komenského v Naardenu, která je pověřena řízením této instituce pečující desítky let o odkaz osobnosti Jana Ámose Komenského. Za dobu svého působení v této instituci přispěl také k rozvoji bilaterálních vztahů mezi Českem a Nizozemskem. Podílel se na několika výstavách ve spolupráci s českými institucemi. Rezortní medaile je udělena zejména za léta služby udržování a rozvoj odkazu Jana Ámose Komenského v Nizozemsku.

„Jsem velmi rád, že mohu předat tyto ceny osobně, neboť oba laureáti řadu let podporují českou kulturu v Nizozemsku a přispívají k vynikající pověsti české kultury v zahraničí i v České republice. Přeji jim hodně energie a inspirace pro jejich budoucí projekty,“ řekl Daniel Herman.

Autorkou skleněného artefaktu Artis Bohemiae Amicis je studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Eliška Monsportová.

V úterý 18. července se Daniel Herman setká s nizozemskou ministryní pro vzdělávání, kulturu a vědu paní Jet Bussemaker, se kterou bude hovořit též o spolupráci obou zemí v oblasti kultury a vzájemné kulturní výměně. Český ministr kultury též předá nizozemskému protějšku oficiální pozvání na Pražské Quadriennale 2019. Nizozemští umělci se účastnili již minulého ročníku a získali ocenění za kurátorský koncept expozice. Organizátoři PQ 2019 zvou k účasti kulturní a divadelní instituce, stejně tak jako studenty uměleckých oborů.

Ministr kultury se v rámci svého pracovního programu seznámí také s nizozemskými kulturními institucemi. Navštíví muzeum moderního umění Gemeente a výstavu The discovery of Mondrian, kterou provede kurátor Dr. Wietse Coppes působící také na Institutu pro historii umění. Mezi další navštívená místa se zařadí i Fotomuseum v Haagu, a EYE filmmusseum v Amsterdamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…