Ministr Herman uctí památku studentů a zúčastní se předávání Cen Paměti národa

17.11.2015 7:33

Daniel Herman 17. listopadu mimo jiné uctí památku studentů zbitých na Národní třídě a zúčastní se předávání Cen Paměti národa. V ministrově programu je dále děkovná mše za svobodu i ekumenická bohoslužba za oběti totalitních režimů.

Ministr Herman uctí památku studentů a zúčastní se předávání Cen Paměti národa
Foto: hns
Popisek: Daniel Herman v půlnočním rozhovoru

Státní svátek, Den boje studentů za svobodu a demokracii, zahájí ministr kultury Daniel Herman spolu s dalšími představiteli společenského a kulturního života účastí na děkovné mši za svobodu v pražském kostele Panny Marie Vítězné a Pražského Jezulátka. Od 10:00 hod. ji bude celebrovat českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, který právě kvůli náboženské nesvobodě a nemožnosti studovat musel za totality zvolit cestu emigrace.

Poté ministr Herman položí květiny u pamětní desky 17. listopadu na Národní třídě, kde byla brutálně rozehnána demonstrace, která stála v počátku Sametové revoluce.

Od 18 hodin se Daniel Herman v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha zúčastní ekumenické bohoslužby za oběti totalitních režimů, při které zazní světová premiéra Panychidy mladého českého skladatele Petra Koronthályho. Jde o šestivětou cyklickou skladbu pro sóla, sbor a symfonický orchestr, napsanou na staroslověnský text mše za zemřelé pravoslavného ritu.

Od dvaceti hodin pak bude ministr ve Státní opeře přítomen předání cen Paměti národa, jež letos převezmou vězenkyně z koncentračního tábora v Osvětimi Anna Hyndráková, bojovník Slovenského národního povstání Branislav Tvarožek, Lýdia Kovářová, která za II. světové války zachránila život skupině partyzánů a své rodině a bojovník od Tobruku Viktor Wellemín.

„Sedmnáctý listopad bude také letos připomínán mnoha způsoby a v mnoha kontextech,“ uvedl Daniel Herman, „neměli bychom však připustit, aby byl zastřen jeho základní étos: Je a zůstává především připomínkou boje za svobodu a demokracii, za niž byli především mladí lidé ochotní jít i do střetu s brutalitou totalitní moci. Boj za respektování základních lidských hodnot, svobod a práv je v dnešní složité době navíc palčivě aktuální.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice