Ministr Herman udělil již podruhé tituly Rytíř, Dáma a Mecenáš české kultury

28.02.2016 19:13

Význačné osobnosti české umělecké scény převzaly ocenění na slavnostním večeru pořádaném ve Vinohradském divadle v rámci 10. ročníku mezinárodní festivalu proti totalitě MENE TEKEL.

Ministr Herman udělil již podruhé tituly Rytíř, Dáma a Mecenáš české kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Nové resortní ocenění zavedl Daniel Herman v loňském roce jako výraz uznání umělcům, kteří kromě nesporných tvůrčích kvalit osvědčili také statečnost a věrnost ideálu tváří v tvář totalitní moci.

Dámami české kultury se v letošním roce staly akademická malířka Helga Hošková-Weisová a herečka Marie Tomášová. Helga Hošková-Weisová prošla jako dítě koncentračními tábory Terezín, Auschwitz, Freiberg a Mauthausen. Ve své tvorbě se intenzivně věnuje tématu holocaustu. Marie Tomášová působila v Národním divadle a v Divadle Za branou, po nástupu normalizace přišla z politických důvodů o stálé angažmá a působila jako recitátorka v Divadle Lyra Pragensis.

Titul Rytíř české kultury získal herec, režisér a scénárista František Miška. Také on zažil deportaci do Terezína a dalších koncentračních táborů. Po zhruba 40 letech působení v českých divadlech odešel do zahraničí, 13 let vedl Městské divadlo v německém Baden - Badenu. Druhým držitelem titulu je Jiří Sozanský, sochař, malíř, grafik a performer. Umělecky působí od poloviny 70. let, nejprve v rámci tzv. neoficiální kultury, především prostřednictvím rozsáhlých multimediálních projektů. Celou svou tvorbou se angažoval proti všem formám násilí, zvůle a ideologie pošlapávající důstojnost člověka.

Nesmíme zapomínat na zlo, násilí a nesvobodu

Mecenáškou české kultury se stala Meda Mládková, mezinárodně uznávaná sběratelka umění, zakladatelka Nadace Jana a Medy Mládkových a Musea Kampa. Patří k poúnorové emigraci, již trávila ve Švýcarsku a Francii, nikdy však nepřerušila kontakt s československou výtvarnou scénou. Po převratu v roce 1989 se vrátila do vlasti.

In memoriam pak ministr Herman ocenil českého písničkáře, textaře, herce, scénáristu, dramatika a režiséra Karla Hašlera a rovněž Boženu Kuklovou-Jíšovou, spisovatelku a básnířku vězněnou v Československu komunistickým režimem.

„Nesmíme zapomínat na zlo, násilí a nesvobodu, které poznamenaly život v naší vlasti ve dvacátém století,“ uvedl při příležitosti udílení cen ministr Herman. „Ne proto, abychom v sobě živili nenávist a zášť, ale proto, abychom si v srdci uchovali vděk a úctu k těm, kteří svou statečností zlo oslabovali a pomáhali tak k nynější svobodě i nám samým.“

Součástí slavnostního aktu bylo rovněž uctění památky nacisty umučené herečky Vinohradského divadla Anny Letenské. Daniel Herman položil květinu k bustě herečky umístěné v prostorách divadla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi