Ministr Hüner: Z květnových známek si vybere každý

28.05.2018 10:21

Český lev se saxofonem, podolské mosty a dílo renesančního malíře Francesca da Ponte, který patří mezi významné autory obrazárny Pražského hradu. Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo v květnu tři příležitostné poštovní známky.

Ministr Hüner: Z květnových známek si vybere každý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner

„Z květnových známek si tak vybere každý, ať už je příznivcem hudby, umění či architektury,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Na známce z emise ČESKÝ JAZZ autor Jiří Slíva vyobrazil českého lva s typickou jazzovou pokrývkou hlavy a saxofonem. Nejvýraznější osobností českého jazzu byl Jaroslav Ježek, jeho jazzová tvorba bývá někdy označována jako raný český swing.

Ke konci padesátých let český jazz výrazně ovlivnila tvorba Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Mezi dalšími hudebníky, kteří výrazně ovlivnili českou jazzovou scénu, jmenujme například Karla Růžičku st. nebo Jiřího Stivína.

Dva podolské mosty najdete na známce z emise EUROPA: MOSTY. Autorem návrhu je akademický malíř a grafik Milan Bauer. Liniovou kresbu známky navrhl grafik a rytec Václav Fajt. Na známce je původní empírový řetězový most a nový železobetonový most.

Na třetí květnové známce je detail díla italského renesančního malíře Francesca da Ponte Obětování v chrámě. Tato známka vyšla v emisi PRAŽSKÝ HRAD a jejím rytcem je Miloš Ondráček.

Na emisní plán poštovních známek pro letošní rok se můžete podívat zde. Do konce roku tak MPO připomene 200. výročí založení Národního muzea i výročí Poštovního muzea, které bylo založeno v roce 1918.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.