Ministr Jurečka: Chceme, aby se studenti neučili na zastaralé technice

17.07.2016 20:19

Sněmovna schválila v červenci nový dotační program Ministerstva zemědělství, který poskytne dotace na nákup moderních učebních pomůcek pro střední a vyšší odborné školy s rezortním zaměřením. Ještě letos budou moci vybrané školy nakoupit moderní učební pomůcky, aby se studenti mohli učit na nejnovější zemědělské technice. Ministerstvo zemědělství na to letos dá 50 milionů korun.

Ministr Jurečka: Chceme, aby se studenti neučili na zastaralé technice
Foto: David Daniel
Popisek: Ministr Marian Jurečka (KDU - ČSL) ve Zlíně hovořil o migrační krizi

„Tuto podporu jsme přichystali také proto, že úroveň středního odborného školství není na takové úrovni, jaká je nezbytná pro zemědělskou praxi. Kraje jsou zřizovatelé škol a myslím, že za poslední roky nebylo jejich prioritou dofinancovat oblast praktické výuky, jako jsou pomůcky a vybavení, na kterých se žáci učí. Právě proto do toho jako Ministerstvo zemědělství vstupujeme, abychom situaci napravili,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Komise vybrala 30 škol s tradičními zemědělskými obory (např. chov hospodářských zvířat, zemědělec-farmář, agropodnikání, opravář zemědělských strojů) i se speciálním zaměřením (rybářství, vinařství, lesnictví, veterinární péče, zahradnictví, potravinářství) tak, aby rovnoměrně pokrývaly celý agrární sektor. Právě tyto instituce budou moci začátkem srpna letošního roku požádat o podporu na nové učební pomůcky. Cílem programu je zkvalitnit teoretickou i praktickou přípravu v rezortních oborech vzdělávání.

„Chceme, aby se studenti neučili na zastaralé technice, která se už v praxi nepoužívá, ale naopak na moderních traktorech, simulátorech zemědělské techniky nebo v kvalitně vybavených laboratořích. Jen tak se mohou opravdu správně připravit na své budoucí povolání,“ uvedl Marian Jurečka.

Program je určený také pro další vzdělávání v rámci celoživotního učení, rekvalifikace, odborné kurzy a spolupráci se zahraničními partnery. Maximální podpora udělená jednomu subjektu je 1,66 milionů korun, přičemž minimální spoluúčast je 10 %. Dotace Ministerstvo školám vyplatí do konce roku 2016.

Prioritou Ministerstva zemědělství je zajistit budoucnost agrárního sektoru a posílit jeho postavení na evropském i světovém trhu. Proto je nezbytné postarat se o dostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří budou schopni pracovat s moderními technologiemi, snižovat tak výrobní náklady a zvyšovat kvalitu produktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…