Ministr Jurečka: Chceme se Zambií navázat v oblasti chovu skotu. Teď k nim vyvážíme býčí sperma

02.08.2015 13:23

Setkáním se svým zambijským protějškem Givenem Lubindou ve čtvrtek zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka návštěvu Zambie. V pátek se připojil k prezidentovi Zambijské republiky Edgarovi Lunguovi na Zemědělské a obchodní výstavě v Lusace. Ministr Jurečka chce cestou podpořit rozvoj budoucí spolupráce zejména v oblasti zemědělství a obchodu.

Ministr Jurečka: Chceme se Zambií navázat v oblasti chovu skotu. Teď k nim vyvážíme býčí sperma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Rozvoj vzájemných vztahů by mohl navázat například na úspěšné projekty rozvojové spolupráce v oblasti zemědělství, zejména v sektoru chovu skotu. Vysoký potenciál pro budoucí spolupráci vidím v chovatelském sektoru, a to konkrétně v možnostech dodávek materiálu pro umělou inseminaci skotu. Můžeme nabídnout i výměnu zkušeností s projekty na zavádění registru hospodářských zvířat, ale i registru půdy,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Na programu má rovněž návštěvu farmy s masným skotem v Lusace a mléčné farmy v Mazabuce. Tam navštíví i inseminační stanici skotu, která byla vybavena v rámci rozvojové spolupráce mezi ČR a Zambií. Zambie patří mezi prioritní země rozvojové spolupráce, během minulé dekády dostala od ČR přes 60 milionů korun.

S rozvojem zambijského zemědělství souvisí i strmě stoupající poptávka po zemědělské technice. I zde může ČR nabídnout dodávky kvalitních výrobků za konkurenceschopné ceny. Dalším tématem bude také potenciál vývozu potravin z ČR do Zambie, například sušeného mléka, smetany nebo potravinových přípravků.

Přestože agrární dovoz ze Zambie do ČR kontinuálně roste, stále se drží pod hranicí jednoho milionu Kč (620 tis. Kč v roce 2014). Za zmínku stojí pouze dovoz živých zvířat (terarijní pro chovatelské účely) a dovoz řezaných květin. Vývoz z ČR do Zambie je minimální. V nedávné době byl zaznamenán vývoz inseminačních dávek býčího spermatu v souvislosti s projektem rozvojové spolupráce (240 tis. Kč v roce 2012 a 410 tis. Kč v roce 2014) a jednorázový vývoz sušené syrovátky (1,8 mil. Kč v roce 2013).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.