Ministr Jurečka: Chci zastavit veškeré plýtvání s penězi daňových poplatníků

25.02.2014 18:04

Ministr Jurečka zastavil všechna výběrová řízení nad 5 milionů u podřízených organizací.

Ministr Jurečka: Chci zastavit veškeré plýtvání s penězi daňových poplatníků
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Ministerstvo zemědělství ve funkci zakladatele řady podřízených organizací, např. Lesy ČR, Státní pozemkový úřad či Národní hřebčín Kladruby, pozastavilo veškerá výběrová řízení v hodnotě nad 5 milionů Kč.

Tento krok navazuje na předchozí opatření ministra Mariana Jurečky, který pozastavil zadávací řízení přímo na ministerstvu v částkách nad 500 tisíc Kč.

Veškeré pozastavené veřejné zakázky se prověřují a kontrola se zaměřila nejen na právní služby, IT, nákupy vozidel a nábytku, stěhovací služby či stavební úpravy, ale i na velkoobjemový nákup bažantích kuřat. Jurečkových záměrem je nastavit maximální úspornost v rámci rezortu, kdy jednotlivé podřízené organizace seskupí požadavky, aby docházelo k výrazným slevám z objemu. V tomto ohledu se budou také dohromady pořizovat licenční dohody k softwaru, kde lze jednoduše dosáhnout úspor v desítkách procent. Vše se bude dít prostřednictvím centrálního a transparentního zadávání veřejných zakázek, kdy rozhodnutí je předloženo ke schválení poradě vedení ministerstva.

„Mým záměrem je ušetřit na nákupu zboží a služeb, centrální zadávání považuji za efektivní. Rovněž mám ambici, aby se pozastavilo veškeré plýtvání s penězi daňových poplatníků, kupříkladu u marketingových akcí, které místo zlepšování image jednotlivých podřízených organizací byly dosud oprávněně terčem kritiky a naopak leckdy snižovaly jejich dobrou pověst. Dozorčí rada Lesů ČR proto na svém včerejším jednání rozhodla na podnět Ministerstva zemědělství o snížení této rozpočtové položky o polovinu a odmítla projednat jednotlivé žádosti do doby, než bude stanoven jednoznačný plán čerpání prostředků. A to pouze na aktivity spojené s lesnictvím, zemědělstvím či rozvojem venkova, nikoliv na sportovní turnaje a společenské akce, které mají být případně podporovány jinými rezorty, které koneckonců mohou lépe posoudit oprávněnost žádostí,“ uvedl ministr Jurečka.

V tomto směru byla odmítnuta i žádost olympijského svazu na reklamu za čtvrt miliardy korun s tím, že Lesy ČR se zavázaly poskytnout z kumulovaných rezerv do státního rozpočtu v tomto roce 6,5 miliardy Kč a je možné z rozhodnutí vlády tyto volné příspěvky přidělit i přímo na podporu činnosti sportovců a ne zprostředkujících marketingových agentur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…