Ministr Jurečka: „Chytré zemědělství“ mohou využívat velké podniky i malé rodinné farmy

28.07.2017 6:36

Ministr zemědělství Jurečka jednal se svým saským protějškem o zjednodušení Společné zemědělské politiky či „precizním a chytrém zemědělství“.

Ministr Jurečka: „Chytré zemědělství“ mohou využívat velké podniky i malé rodinné farmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

O zásadních požadavcích na zjednodušení druhého pilíře Společné zemědělské politiky dnes v Drážďanech diskutoval český ministr zemědělství Marian Jurečka se svým saským protějškem Thomasem Schmidtem. Jednali také o aktuální situaci ohledně afrického moru prasat, o „precizním zemědělství“ nebo postavení zemědělců v potravinovém řetězci.

„Dlouhodobě se snažím prosazovat výrazné zjednodušení pravidel Společné zemědělské politiky a snížení administrativní zátěže pro zemědělce. Vítám proto iniciativu Saska, které předložilo materiál se zásadními požadavky na revizi předpisů. Chtěl bych prosadit i snížení počtu nutných kontrol či zjednodušení sankčního systému,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Se saským státním ministrem pro životní prostředí a zemědělství Thomasem Schmidtem projednal ministr Marian Jurečka i postavení zemědělců v potravinovém řetězci. Zdůraznil především potřebu celoevropského řešení v boji proti nekalým obchodním praktikám, za důležité považuje posílení sdružování producentů.

Ministr dnes hovořil rovněž o využívání nových IT technologií, které přesouvá stále více zemědělců z provozu k práci u počítače. „Chytré zemědělství“ mohou využívat jak velké konvenční podniky, tak malé rodinné farmy či ekologičtí zemědělci. V českém chovu zvířat se dosud nejvýrazněji prosazuje v chovech dojnic, kdy se elektronická a on-line komunikace využívá např. k sledování například říje dojnic a kontrole užitkovosti. Podle odhadů odborníků nastane zlom ve využívání internetu věcí v roce 2020, ČR na to chce být připravena.

Ministři dnes diskutovali rovněž o systému odborného poradenství pro ekologické zemědělství a jeho fungování v Německu a možné větší spolupráci na odborné úrovni v oblasti ekologického zemědělství. Na závěr projednali i aktuální situaci ohledně afrického moru prasat, který se na konci června objevil v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.