Ministr Jurečka: Díky změnám dostane ovoce, zeleninu i mléčné výrobky mnohem více školáků

11.03.2017 20:19

Projekty Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol jsou zaměřeny na snížení dětské obezity a vštípení zdravých stravovacích návyků. Příští školní rok přinese velké změny v jejich fungování. Evropská unie oba projekty reformovala a spojila pod společný právní a finanční rámec. Upravuje se cílová skupina žáků, neochucené mléčné produkty budou zdarma a dojde k navýšení rozpočtu. To jsou stěžejní změny, které se projeví ve školním roce 2017/2018.

Ministr Jurečka: Díky změnám dostane ovoce, zeleninu i mléčné výrobky mnohem více školáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Díky změnám v programu dostane ovoce, zeleninu i mléčné výrobky mnohem více školáků, navíc jsme stanovili i minimální velikost porcí. Výrazně zvyšujeme také finanční podporu z národních zdrojů, takže děti dostanou zdarma nejen ovoce a zeleninu, ale nově i neochucené mléko a mléčné výrobky,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Cílem obou projektů je snížit dětskou obezitu, vštípit školákům zdravé stravovací návyky a zvýšit odbyt ovoce, zeleniny a mléka pro tuzemské zemědělce. Jejich popularita každým rokem roste, což vyplývá z počtu přihlášených žáků, kterých je u nás přes 800 tisíc.
Do projektu Ovoce a zelenina do škol, který v ČR probíhá už 8. rokem, je zapojeno přes 90 % základních škol a více než půl milionu školáků.
Mléko do škol má v ČR dlouholetou tradici, existuje 18 let. V roce 1999 bylo zařazeno mezi podpůrné programy pro zemědělství a od roku 2004 je přizpůsobeno unijním předpisům. Zapojeno je 56 % základních škol, 12 % mateřských a 6 % středních škol. Mléčné výrobky odebírá přibližně 300 tisíc žáků.

Chystaných změn je ve školních projektech opravdu hodně. Nově budou kromě ovoce, zeleniny a výrobků z nich školáci dostávat zdarma také konzumní mléko a neochucené mléčné výrobky. Podpora je prioritně zaměřena právě na tyto produkty. Aby bylo možné dodržet zvláštní výživová doporučení, budou podporovány i mléčné výrobky se sníženým obsahem laktózy. Současná „Pamlsková vyhláška“ a legislativa EU ovlivnila limity některých obsažených látek tak, aby děti v rámci uvedených projektů dostávaly skutečně jen zdravé produkty, tedy bez konzervantů, přidaného cukru a ochucené jen přírodním aromatem. Nabízené produkty se rozrostou také o bio produkty. Podpora se vztahuje i na žáky druhého stupně základních škol, tato cílová skupina doposud platila pouze u Mléka do škol, naopak jsou vyjmuty mateřské školy. Doprovodná vzdělávací opatření se rozšiřují také na školáky zapojené do projektu Mléko do škol a budou pro žáky zdarma. Důležitou změnou je pevné stanovení minimální velikost i porce a maximální výše podpory.

Každý členský stát EU má stanoven rozpočet ze strany Unie. Mimo evropských peněz získají naše školní projekty štědrou finanční podporu z národního rozpočtu. Celkem by projekty měly na příští školní rok získat částku až do výše 1,05 miliardy Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…