Ministr Jurečka: Do Budvaru netečou veřejné peníze. Nemá smysl, aby zveřejňoval smlouvy

28.01.2016 15:49

Ministr zemědělství Marian Jurečka předloží vládě a poté poslancům novelu zákona o registru smluv. Podle návrhu nebude muset národní podnik Budějovický Budvar od července povinně zveřejňovat své smlouvy nad padesát tisíc korun, jak mu ukládá v listopadu přijatý zákon o registru smluv.

Ministr Jurečka: Do Budvaru netečou veřejné peníze. Nemá smysl, aby zveřejňoval smlouvy
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Zákon nařizuje, aby byly na webu zveřejněny všechny smlouvy nad padesát tisíc korun, v nichž jde o veřejné peníze. Budvar ale není příjemcem veřejných peněz, naopak, je to čistý plátce do veřejných rozpočtů,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle něj nemá smysl, aby firma, která funguje v tvrdém konkurenčním prostředí, musela své smlouvy zveřejňovat. Ostatní pivovary by totiž mohly snadno zjistit obchodní tajemství a strategie Budvaru, což by národní podnik poškodilo.

„Pro Budvar by to znamenalo ročně až miliardový pokles tržeb, navíc řada smluv se zahraničními firmami je tajná a pivovaru by hrozily sankce. I bez povinného zveřejňování smluv máme dostatečnou možnost činnost Budvaru kontrolovat,“ uvedl Marian Jurečka.

Národní podnik Budějovický Budvar odvádí každoročně do rozpočtu stovky milionů korun. Za poslední dva roky poslal ze svého zisku do státní pokladny celkem 1,3 miliardy korun.  Dalších 750 milionů korun odvedl za roky 2014 a 2015 na zdravotním a sociálním pojištění, dani z příjmu, spotřební dani a dalších.

V současnosti platný zákon o registru smluv počítá s tím, že stát, kraje, větší obce a další organizace, včetně firem s majetkovým podílem státu, budou mít povinnost od poloviny letošního roku zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun v centrálním internetovém registru. Výjimka platí pro firmy, jejichž akcie se obchodují na burze, tedy například pro ČEZ. Novela by z povinnosti zveřejňovat smlouvy vyjmula i národní podniky, tedy právě i Budějovický Budvar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.