Ministr Jurečka: Evropská komise by měla hledat další možnosti, jak pomoci sektoru mléka a vepřového masa

03.07.2016 14:04

Rada pro zemědělství a rybářství koncem června v Lucemburku jednala o podpůrných opatřeních, která by pomohla stabilizovat trh s mlékem a vepřovým. Tento bod na jednání Evropské rady prosadili zástupci České republiky.

Ministr Jurečka: Evropská komise by měla hledat další možnosti, jak pomoci sektoru mléka a vepřového masa
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

„Výkupní ceny mléka a vepřového masa jsou velmi nízké a zemědělci se již dlouho pohybují pod výrobními náklady, proto jsme požádali, aby se touto situací zabývala Evropská unie na nejvyšší politické úrovni. Tento bod jsme jako Česká republika navrhli zařadit na zítřejší jednání a je mimořádný úspěch, že se nám to podařilo prosadit. Dnes zaznělo, že v červenci na jednání Evropské rady konečně dostaneme konkrétní návrhy dalších kroků k řešení krize.  Zemědělci neodkladně potřebují mimořádnou finanční kompenzaci, aby měli k dispozici hotovost, která jim umožní dál zůstat v oboru,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V Lucemburku bude zítra o krizi v sektoru mléka a vepřového jednat český premiér Bohuslav Sobotka se svými partnery z ostatních států EU.

„Podle našeho návrhu by producenti mléka a vepřového, kteří se dobrovolně zavážou, že v příštích měsících nebudou zvyšovat svoji produkci, měli dostat podporu z unijních prostředků. Tím by se stabilizoval sektor vepřového a mléka, vyrovnala by se nabídka a poptávka a také by byla příležitost najít nové trhy mimo Evropskou unii.  I o tom se bude zítra jednat v Lucemburku,“ řekl ministr Jurečka.

Chovatelé prasat a dojnic již dostali mimořádné náhrady, o kterých loni na podzim rozhodla EU. České republice přidělila přibližně 300 milionů korun. Ministerstvo zemědělství podporu doplnilo stejnou částkou z vlastních zdrojů. Zemědělcům už vyplatilo jako mimořádnou kompenzaci za nižší výkupní ceny mléka a vepřového masa 600 milionů korun.

Ministr Jurečka oceňuje dosavadní aktivity Evropské komise, ale současný vývoj podle něj ukazuje, že navzdory opatřením na evropské i národní úrovni je situace v sektorech mléka a vepřového masa stále kritická.

„Přes všechna opatření, která Evropská komise dosud přijala, ceny mléka a vepřového stále klesají. Podle našeho názoru by Komise měla hledat další finanční prostředky, aby pomohla evropským chovatelům, zintenzivnila propagaci spotřeby mléka a vepřového masa nebo zlepšila mezinárodní obchod s těmito produkty,“ uvedl Jurečka.

Ministři jednali například také o ekologické produkci a jejich kontrolách. Česká republika chce přísnější pravidla pro odebrání certifikátu bio, pokud se v produktu najde zvýšené množství nepovolených látek. Zrušení certifikátu by mělo následovat i v případech, když se zemědělci neprokáže vědomá nebo úmyslná kontaminace bioproduktů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.