Ministr Jurečka: Já jsem nikdy neřekl, že vinotékaři jsou podvodníci

16.09.2016 17:20

Projev na 49. schůzi sněmovny 16. září k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o zákon o vinohradnictví a vinařství.

Ministr Jurečka: Já jsem nikdy neřekl, že vinotékaři jsou podvodníci
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

Já bych chtěl stručně okomentovat to, co tady říkali někteří kolegové poslanci. Já jsem ve svém úvodním vystoupení, kdo ho bedlivě poslouchal, neargumentoval otázkou daňových úniků a nepoužíval jsem argumentaci studie, kterou si nechal udělat vinařský svaz. Já jsem argumentoval tím, co máme jako výstup z činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce, mluvil jsem tady o procentech za poslední tři roky... To jsou čísla, která prostě jsou v praxi.

Otázka, kterou tady nadnesl pan poslanec Bendl, že tady je ta dramaticky zatěžující povinnost mít tady deset dnů uskladněno víno u toho dovozce, který to dováží... No, já si nemyslím, že to je něco, co je tak zásadně zatěžujícího, že ve svém důsledku to chrání toho, kdo to doveze, aby to víno, když ho dá potom do distribuce, a potom, když my přijdeme na to - a ten vzorek vezmeme v supermarketu nebo někde na pultu a zjistíme, že tam je závada, tak ty náklady, které potom ten, kdo uvedl to víno na trh, má daleko vyšší. A my mu de facto můžeme pomoci na začátku celého toho distribučního procesu zastavit to víno, aby do té distribuce vůbec nešlo. A myslím si, že deset dnů není zas až ta dramaticky dlouhá doba, aby to ohrožovalo podnikatelské subjekty a musel někdo kvůli tomu ukončit své podnikání. Navíc tento bod, když jsme diskutovali se všemi zúčastněnými nevládními organizacemi, nebyl tak zásadní, jenom tam chtěl zpřesnit podmínku, dokdy Státní zemědělská a potravinářská inspekce oznámí výsledky těch vzorků. A to je zpřesněno a je to podáno v rámci pozměňovacích návrhů.

Já jsem nikdy neřekl, že vinotékaři jsou podvodníci. To ani z úst nikoho z mých kolegů na ministerstvu nezaznělo a nikdy bych si takovou argumentaci nedovolil. Zase - jenom jsme konstatovali výsledky Státní zemědělské a potravinářské inspekce vzhledem k tomu, co zjišťujeme u sudových vín v terénu.

Musím říct, že kdyby se všichni v celém tom výrobním procesu chovali poctivě a férově, tak bychom nemuseli tu druhou část novely vůbec dělat. Ale my jsme se snažili najít dobrý kompromis. A tady se bavme o tom, že ta novela zkvalitňuje podnikatelské prostředí, přináší daleko lepší podmínky pro ty, kteří tady roky férově podnikají a uvádějí k zákazníkům kvalitní víno, protože jak oni se mají vypořádat s tím, že tady mají nekalou konkurenci, která dováží tato vína za ceny do dvaceti korun za litr ze zahraničí, a oni, kteří ta vína dodávají kvalitní, mají úplně jiné náklady? Takže já vnímám i ze strany mnoha podnikatelských subjektů, že říkají - tato novela je krok správným směrem. Nás netěší, že tam budeme mít ty čtyři administrativní kroky. A teď je v jednoduchosti popíšu. Ten, kdo má tu vinotéku dneska a bude chtít dále prodávat sudové víno, tak se zaregistruje do registru vinic, bude mít smlouvu s tím, kdo mu to víno buď vyrábí, nebo dováží do České republiky, bude vést evidenci a minimálně jednou za rok tu evidenci vloží do registru Úzusu. Takže to si myslím, že nejsou tak dramatické kroky, které by tak zatěžovaly to podnikatelské prostředí, když vezmu druhou stranu misky vah, to, že tady daleko lépe budeme schopni chránit jak spotřebitele, tak toho, kdo podniká poctivě. Takže tolik asi na ty zásadní věci, které tady zazněly.

A poslední připomínka pana poslance Bendy, coby spotřebitele, o kolik se díky tomuto zdraží víno. Přiznám se, to je velice obtížné vyčíslit. Může to znamenat, že se třeba to víno vůbec nezdraží. Ale musím říct, že daleko větší vliv na cenu vína má průběh počasí v daném roce. V letošním roce uvidíme, jaká bude sklizeň, jsme na počátku vinobraní. Ale třeba mrazy v České republice, ale i v ostatních státech ve střední Evropě, to může mít daleko větší dopad na vývoj ceny vína pro spotřebitele. Takže asi tolik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.