Ministr Jurečka: Je mnoho úkolů, které před sebou máme. Bych byl rád, abychom začali pracovat

22.11.2017 18:55

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 11. 2017 k návrhu na volbu předsedy Poslanecké sněmovny

Ministr Jurečka: Je mnoho úkolů, které před sebou máme. Bych byl rád, abychom začali pracovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Děkuji. Já jsem velice rád, že vystoupil pan předseda Babiš. Toho si cením. Byl bych možná ještě raději, kdyby řekl něco konkrétnějšího ke své představě, jak tedy ten první pokus o sestavení vlády má promyšlen, protože nám jenom řekl, že sám neví, a to si myslím, že po pěti týdnech by stálo za to před Poslaneckou sněmovnou říci něco více k tomuto. Ale chápu, že není bod důvěra nové vlády. Nicméně jsem také rád, že tady zazněly otázky - a mnoho z nich já mám také na srdci a budu rád, když pan poslanec Vondráček na ně odpoví. Myslím si, že to vnese do mnoha věcí více jasno, když to zazní tady, nikoliv jenom do rozhovoru vůči některým médiím. Ale musím říct, že ty otázky, které tady zaznívají, mají své opodstatnění. Protože oproti té situaci před čtyřmi lety, situacím dříve, které můžeme označit za standardní, to bylo tak, že opravdu v tu dobu ten, kdo byl pověřený sestavováním vlády, když přicházel do Sněmovny a volil se předseda Sněmovny a vedení, tak bylo jasno, kde je ta vládní koalice. A víceméně to je něco, co tady dnes nemáme, a myslím si, že to vzbuzuje mnoho oprávněných otázek.

My to nechceme prodlužovat. Za KDU-ČSL musím říct, my jsme si vědomi volebního výsledku, víme, jak to dneska dopadne, ty deklarace jsou jasné pro tu většinu pro zvolení předsedy Poslanecké sněmovny, o tom žádnou diskusi nevedeme. Nicméně tady zazněla od pana předsedy Filipa jedna zajímavá věc, kterou jsem si poznačil: Prezident republiky si nemůže dělat, co chce. No, já bych tomu býval i dříve věřil. Ale když se podívám např. na situaci okolo jmenování profesorů, tak tady pan prezident vůbec nerespektuje zákon. Bohužel zákonodárci nepředpokládali, když ten zákon psali, že tady bude nějaký prezident, který odmítne jmenovat toho kandidáta, který splní všechno, co má ze zákona splnit. To je první příklad, kdy prezident nerespektuje to, co by se mělo. Druhý příklad je jasné rozhodnutí soudu v případě pana Peroutky, novináře. Opět prezident nerespektuje to, co je zákonem dáno, garantováno, rozhodnutí nezávislého soudu. Nerespektuje ani zahraniční politiku vlády této země, vlády, která má důvěru, když hovoří o Krymu. Takže to je několik věcí, kdy mně zůstává opravdu rozum stát a mám velké pochybnosti, jestli můžeme tady ve sněmovně říkat, že prezident republiky si nemůže dělat, co chce. To bývávalo dobrým zvykem. Ale už pět let to neplatí.

Já chci, aby tato Sněmovna začala pracovat. Máme rozpočet, já chci, abychom řešili eRecepty, je to problém pro lékaře, chci, abychom řešili EET, abychom se podívali na zákon o střetu zájmů, aby nám měl na podzim v komunálních volbách vůbec kdo kandidovat v této republice. To je mnoho úkolů, které před sebou máme. Takže bych byl rád, abychom začali pracovat. Jenom prosím i pro nás ostatní, kteří nejsme součástí této rodící se koalice, kdyby nám některé ty otázky byly zodpovězeny. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie