Ministr Jurečka: Je potřeba hledat strukturální opatření, která posílí stabilitu citlivých sektorů

13.10.2016 7:34

Ministr zemědělství Marian Jurečka jednal na Radě pro zemědělství a rybářství v Lucemburku se svými evropskými kolegy o možnostech zjednodušení Společné zemědělské politiky (SZP) a o aktuální situaci na trzích v EU, především u vepřového masa a mléka po červencových mimořádných opatřeních. Ministři zemědělství diskutovali také o zjednodušení podmínek greeningu.

Ministr Jurečka: Je potřeba hledat strukturální opatření, která posílí stabilitu citlivých sektorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

"V rámci diskuze o zjednodušení SZP podporujeme, aby uplatnění podmínek aktivního zemědělce bylo dobrovolné. Plněním těchto podmínek totiž nedochází ke zlepšení zacílení podpor, ale spíše k nárůstu administrativy a kontrol. Dále navrhujeme zrušit vracení peněz nevyužitých v rámci krizové rezervy příjemcům a související nižší krácení přímých plateb v dalším roce. To by výrazně pomohlo naší platební agentuře,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Česká republika již delší dobu prosazuje zvýšení limitu u dobrovolné vázané podpory na 25 % ročního vnitrostátního stropu. To by mělo přispět k udržení stability některých našich citlivých sektorů. Pro posuzování greeningu považuje Ministerstvo zemědělství za užitečné sjednotit hektarové limity. Problematické je i zrušení tzv. pravidla 50/50, kdy by nově měla být nevymožená platba plně hrazena členským státem. MZe požaduje, aby i nadále byly finanční náklady rovnoměrně rozděleny mezi členský stát a Evropskou komisi.

Ve vystoupení k aktuální situaci na zemědělských trzích ministr Jurečka hovořil o potřebě hledat systémové nástroje pro posílení postavení výrobců a řešit problematiku transparentnosti cen, regulace nekalých obchodních praktik a posílení sdružování producentů.

„Uvítali jsme přijetí červencového balíčku na podporu trhů s mlékem a vepřovým masem. Už pozorujeme první signály zlepšení. Situace producentů je však stále vážná, proto je potřeba hledat strukturální opatření v odvětvích, která jsou silně ohrožena cenovými výkyvy,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.