Ministr Jurečka: Krizi v mléčném sektoru se daří postupně překonávat. Počty skotu mírně rostou

03.05.2017 7:35

Po krizi v letech 2015 a 2016 se situace v mléčném sektoru stabilizuje. Podařilo se udržet stavy dojnic, rostla jejich užitkovost a také celkové stavy skotu. Napomohly tomu systematické kroky Ministerstva zemědělství. Převážně živočišné výrobě se včera věnoval ministr Marian Jurečka při svém vystoupení na Žofínském fóru.

Ministr Jurečka: Krizi v mléčném sektoru se daří postupně překonávat. Počty skotu mírně rostou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

„Loni jsme nad rámec běžných opatření v živočišné výrobě, kterou postihla krize v důsledku mimořádně nízkých výkupních cen mléka a vepřového masa, zajistili pro zemědělce více než 3,6 miliardy korun. I díky tomu se nám daří krizi v mléčném sektoru postupně překonávat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka na Žofínském fóru v Praze.

Ačkoliv byl rok 2016 souhrnně označován jako krizový pro výkupní ceny většiny základních živočišných komodit, chovatelskou základnu lze hodnotit spíše jako stabilní s rostoucí užitkovostí a tedy i efektivitou. Například roční užitkovost dojnic stoupla z 8 001 litrů (rok 2015) na 8 061 litrů (rok 2016) na jeden kus.

Výroba syrového kravského mléka v ČR v roce 2016 dosáhla objemu 2 984,2 milionu litrů, což v meziročním porovnání představuje nárůst o 1,3 %. Mlékárny na našem území nakoupily ke zpracování 2 458,6 milionů litrů mléka, tj. meziročně o 1 % více.

V roce 2016 meziročně narostly početní stavy krav celkem o 3 745 kusů na 583 747 kusů. Rostlinná produkce vzrostla o 3,5 % a dosáhla 77,3 miliardy korun. Živočišná produkce se nepatrně snížila, vzhledem k poklesu cen zejména mléka, drůbeže a vajec, a to o 0,2 % na 46,3 miliardy korun.

„Hrubá přidaná hodnota, která ukazuje výsledný efekt zemědělství, dosáhla podle předběžného odhadu téměř 43 miliard korun. Ve srovnání s předchozím rokem tak stoupla o 13,4 %. Dobrou zprávou také je, že stouply mzdy zaměstnanců v zemědělství o 1,2 %, na celkem 27,1 miliardy korun,“ uvedl Jurečka.

Produkce zemědělského odvětví v běžných cenách loni vzrostla na 129,3 miliardy korun. To je o 1,8 % víc než v předchozím roce.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.