Ministr Jurečka: Maturita z matematiky ještě z nikoho dobrého hospodáře neudělala. A k něčemu se přiznám...

17.03.2017 15:48

Komentář na sociální síti Facebook:

Ministr Jurečka: Maturita z matematiky ještě z nikoho dobrého hospodáře neudělala. A k něčemu se přiznám...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Logické myšlení, schopnost si věci dobře propočítat a selský rozum potřebuje každý z nás.

Maturita z matematiky ale ještě z nikoho dobrého hospodáře neudělala.

Fotka uživatele Marian Jurečka.

Povinná maturita z matematiky? 

Paní ministryně chce povinnou maturitu z matematiky na stejné úrovni. Na první pohled možná pěkná myšlenka, ale já s ní nesouhlasím a vysvětlím proč. 

Již dnes v návrhu paní ministryně to není pro všechny, vyřadila zdravotnické a umělecké obory. Když pro všechny, pak nechápu, proč zahradnik maturitu mít musí a zdravotní sestra ne. Ale to není to podstatné proč považuji návrh na povinnou maturitu z matematiky za špatný.

Začíná to tím, že všechny školy nemají stejný počet učebních hodin z matematiky, chceme přece po všech stejné znalosti! To je postavené na hlavu, jak se to mají naučit a kdy? 

Proč vlastně máme střední odborné školy? Přeci chceme, abychom ze studentů měli odborníky na danou oblast (zahradniky, chovatele, vinaře atd.). Návrh neřeší to jestli tedy studenti odborných škol budou maturovat z matematiky jako z šestého předmětu, nebo jeden odborný předmět vypadne a který? Když MŠMT rozhodne o navýšení počtu hodin, kde vezme učitele co to budou učit ? Co budeme dělat s těmi učiteli co učí praktické předměty, které omezíme?? Opět se toto neřeší. 

Argument, že maturita z matiky je vstupenka na vysokou školu a rozvíjí logické myšlení, s tím také nesouhlasím. Copak chemie a jiné předměty nerozvijí logické myšlení? Podlě mě i hraní na hudební nástroj a znalost hudební kompozice rozvíjí logické myšlení. Vstupenka na vysokou školu? Proč to má být vstupenka třeba na Mendlovu univerzitu v Brně, když chci byt agronom? Zkoušku z matematiky jsem tam musel absolvovat a doučit se na ni, ale základ byla biologie a chemie pro mé budoucí povolání! 

Výsledek snažení MŠMT bude, že se sníží úroveň maturity z matematiky pro gymnázia a ztratíme kvalitní odbornou výuku v oborech, co maturitu z matematiky nepotřebují. 

Řešením třeba může být aplikace matematiky do maturity z praktických předmětů, ale to není paušální řešení a vyžaduje trošku více nároků na MŠMT, ale je to rozumná cesta.

A závěrem se vám k něčemu přiznám! Nemám maturitu z matematiky...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …