Ministr Jurečka: Návrh Evropské komise na podporu trhu s mlékem je nedostačující

10.09.2015 21:15

Za nedostatečně propracované a obecné považuje ministr zemědělství Marian Jurečka soubor podpůrných opatření pro zemědělce, které navrhla v souvislosti s vývojem na zemědělském trhu, zejména v mlékárenství, Evropská komise.

Ministr Jurečka: Návrh Evropské komise na podporu trhu s mlékem je nedostačující
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Uvedl to po mimořádném jednání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Návrh EK hovoří o zhruba 500 milionech eur (téměř 14 miliard Kč) na řešení problémů s financováním provozu farem a podporu stability trhu. Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan se schůzky kvůli zdravotní indispozici nezúčastnil.

„Návrh byl představen velice obecně, takže nejsme schopni z něj identifikovat, kolik peněz, a tedy jaká pomoc by se týkala českých zemědělců. Soubor opatření aktualizuje ta, která už tady byla, ale chybí to klíčové, a to je přesné rozčlenění 500 milionů eur na jednotlivé členské státy. Stejně jako klíč, který by zohledňoval potřebu aktuální situace, protože pokud je 500 milionů rozděleno paušálně, nějakým aritmetickým průměrem, tak musím říct, že toho mnoho nevyřešíme, ba nevyřešíme skoro vůbec nic. Nikdo také neřekl, odkud se ty peníze vezmou. To je důležité, protože pokud se vezmou z krizové rezervy, tak na to nejvíce doplatí právě zemědělci v České republice a může se stát, že nám vezmou na přímých platbách, které by zemědělcům byly vyplaceny, více peněz, než nakonec čeští zemědělci dostanou,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Podle ministra se diskutuje také nad návrhem, který však nenavrhla  EK, a který by umožnil například na půl roku zahájit intervenční výkup přebytků na trhu.

„Ve svém vystoupení jsem říkal, že by bylo dobré zohlednit pomoc pro státy, které jsou, pokud jde o výkupní ceny mléka, například pod průměrem, u kterých byl meziroční propad ceny vyšší než 18 nebo 19 procent. V ten okamžik se výběr významně zužuje pro užší spektrum států. Potom by pomoc byla adresná a cílená a dokázala by zemědělcům pomoci,“ uvedl ministr Jurečka s tím, že čeká, že se v průběhu týdne bude ještě jednat.

Chovatelé dojného skotu v poslední době čelí prudkému snížení výkupní ceny mléka, protože ho je na evropském trhu nadbytek. Tento stav ještě zhoršily ruské sankce, které zmrazily obchod s mléčnými výrobky mezi EU a Ruskou federací. Česká republika patří k zemím, kde se za syrové mléko platí jedna z nejnižších cen v Evropě. Podle informací mlékárenského průmyslu klesla cena v červenci 2015 na 7,20 korun za litr. To je o 23,9 % méně než v červenci 2014. Chovatelé dojnic jsou v situaci, kdy zvažují i omezení chovů, což by znamenalo zejména pro lidi z venkova ztrátu pracovních míst.

Ministerstvo zemědělství připravilo kvůli stabilizaci sektoru mléka na příští rok nové typy národních podpůrných programů pro chovatele dojného skotu. Konečná výše dotací může dosáhnout až dvou tisíc korun na dojnici. Zpracovatelé, kteří se zapojí do režimu jakostního mléka, mohou dostat až korunu na litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…