Ministr Jurečka: Někteří zemědělci neprožívají jednoduché období. Snažíme se jim pomoci

26.08.2016 21:49

Seznámit se s Programem rozvoje venkova, činností místních akčních skupin anebo výrobky oceněnými národní značkou kvality KLASA či Regionální potravina mohou ve stánku Ministerstva zemědělství návštěvníci výstavy Země živitelka.

Ministr Jurečka: Někteří zemědělci neprožívají jednoduché období. Snažíme se jim pomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Již 43. ročník největší tuzemské výstavy zaměřené na zemědělství a venkov dnes v Českých Budějovicích zahájil spolu s vedoucími představiteli České republiky ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Země živitelka je jedinou výstavou u nás, která zahrnuje celý zemědělsko-potravinářský sektor, propaguje dobrou práci českých a moravských zemědělců a potravinářů a seznamuje s ní i veřejnost. Jsem si vědom, že někteří zemědělci ale nyní neprožívají jednoduché období. Chovatelé prasat a producenti mléka jen letos odhadují ztrátu na 8,6 miliardy korun. Je potřeba jim pomoci toto období překonat, aby udrželi výrobu, nerušili stáda, ani pracovní místa. Na Ministerstvu se poslední roky snažíme peníze směřovat tak, aby podporovaly rozvoj oblastí, jako je zpracování, posílení potenciálu domácího trhu. Tak, aby byl celý sektor odolnější vůči krizím, jako je ta současná,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ministr uvedl, že nad rámec běžných prostředků mohou zemědělci v živočišné výrobě letos získat celkově až čtyři miliardy korun. „Z ministerského rozpočtu jsme aktuálně přidali dalších 500 milionů korun na kompenzace škod, které minulý rok hospodářům v živočišné výrobě způsobilo sucho. Předpokládáme, že tyto peníze zemědělci dostanou v říjnu,“ řekl Marian Jurečka.

V polovině července se MZe podařilo s Evropskou komisí vyjednat další peníze pro chovatele z unijního rozpočtu. K částce 10,3 milionu eur, tedy zhruba 275 milionům korun, tak může přidat stejnou částku z národního rozpočtu. Zemědělcům by tak mohlo jít dalších 550 milionů korun.

Při dnešním zahájení výstavy Země živitelka předal Marian Jurečka Cenu ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky pro rok 2016 a Cenu ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje v roce 2016.

V informačním stánku MZe, který je v Pavilonu T, se mohou návštěvníci seznámit s činností jednotlivých odborných úseků Ministerstva, ať už jde o potravinářství, dotace, lesní hospodářství či s prací resortních institucí.

Organizátoři očekávají, že výstavu Země živitelka navštíví kolem 100 tisíc lidí, stejně jako v předchozích ročnících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…