Ministr Jurečka: Pevná vazba k rodné půdě je nezbytným předpokladem kvalitního hospodaření

25.05.2016 12:54

Nejlepším středoevropským oráčem je žena, Barbara Klaus z Rakouska. Zvítězila na 1. ročníku Středoevropského mistrovství v orbě v Zábřehu na Moravě, kde se sešli nejlepší oráči z České republiky, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Polska.

Ministr Jurečka: Pevná vazba k rodné půdě je nezbytným předpokladem kvalitního hospodaření
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Soutěž, kterou vyoráním slavnostní brázdy zahájil ministr zemědělství Marian Jurečka, uspořádala Společnost pro orbu ČR.

„Každý dobrý hospodář si jistě uvědomuje, že s půdou, jako základním výrobním zdrojem a nenahraditelným bohatstvím, je třeba zacházet šetrně a s úctou. Těší mě, že Mistrovství v orbě je akcí pro celou rodinu, protože především u mladší generace je důležité podpořit zájem o zemědělství a ukázat, že je to jedno z nejkrásnějších a nejdůležitějších povolání. A pevná vazba k rodné půdě je podle mě nezbytným předpokladem opravdu kvalitního hospodaření. Žádná shora diktovaná pravidla nemohou nahradit péči sedláka, který svá pole obdělává s opravdovou starostlivostí,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zástupci zemí, kteří se mezinárodní soutěže v Zábřehu zúčastnili, ji ocenili jako příležitost změřit síly a získat zkušenosti a dovednosti, které mohou uplatnit na kláních organizovaných Světovou společností pro orbu (WPO), jako je mistrovství Evropy a mistrovství světa v orbě.

Soutěžící závodili v orbě historickou technikou a orbě víceradličnými pluhy. V posledních letech u orby dochází ke změnám, které jsou z velké části ovlivněny zdokonalováním pluhů a jejich přídavných zařízení. Důležité je, aby používané technologie a stroje přispívaly k ochraně půdy před poškozováním její úrodnosti, aby se v dobré kvalitě uchovala i pro budoucí generace.

Současně se středoevropským šampionátem se v Zábřehu konalo i 1. krajské mistrovství Olomouckého kraje v orbě, které vyhrál Tomáš Müller ze Střední zemědělské školy Čáslav. Loni byla po mnoha letech obnovena tradice krajských soutěží v této disciplíně, konaly se v Pardubickém a Libereckém kraji.

Zábavné propojení sportovního klání s řádnou péčí o pole, které popularizuje zemědělství, se v ČR pořádá už od roku 1963. Čeští zemědělci se pravidelně účastní i evropských a světových mistrovství v orbě. Jejich cílem je pěstovat dobrý vztah k půdě a k jejímu správnému obhospodařování.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…