Ministr Jurečka: Podporuji změnu zákona o střetu zájmů

31.03.2016 4:35

V posledních dnech se objevují v médiích dezinterpretace mého vyjádření k novele zákona o střetu zájmů. Na stole je několik návrhů - pana poslance Plíška a kolegy Jana Chvojky. Nebráním se žádným změnám, protože zákon je skutečně třeba modernizovat a upřesnit.

Ministr Jurečka: Podporuji změnu zákona o střetu zájmů
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

Hnutí ANO se proti Chvojkovu návrhu, který zakazuje ministrům - podnikatelům ovládat firmy a vlastnit média, tvrdě postavilo a označilo ho za porušení koaliční smlouvy. Dokonce vyhrožují, že kvůli tomu ANO opustí vládu.

KDU-ČSL se chová státnicky a zodpovědně. Máme jasné mechanizmy, jak v těchto situacích postupovat. Neodmítáme žádný z návrhů, ani předem nedáváme bianco šek. Zpracujeme si za tímto účelem vlastní analýzu ústavnosti Chvojkova návrhu. Bude záležet na našem poslaneckém klubu, jak se k jednotlivým pozměňovacím návrhům postaví.

Pokud jde o princip, domnívám se, že členové vlády podnikat nemají

Nikdy jsem neřekl nic jiného, než že je nutno vyvolat koaliční jednání a přijít s jasným koaličním řešením. Návrh poslance Chvojky coby koaličního poslance jsem připraven podpořit.

Pokud jde o princip, domnívám se, že členové vlády podnikat nemají. Já jsem také musel ukončit své podnikání, abych nebyl ve střetu zájmů. Trvám na tom, že je potřeba zabránit kumulaci politické a ekonomické moci. Názorově jsem konzistentní a neučinil jsem žádný obrat - jako jediný ministr vlády jsem hlasoval pro návrh poslance Plíška, kterým by se firmy, v nichž vlastní ministr alespoň deset procent, nemohly hlásit do veřejných soutěží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…