Ministr Jurečka: Přidáme chovatelům na prevenci proti nákazám prasat

23.05.2015 14:28

Dotace z národních zdrojů pro chovy drůbeže a prasat se zvýší. Rozpočet Nákazového fondu letos stoupne z původně plánovaných 600 milionů o dalších 350 milionů korun. Příspěvky dostanou farmáři na činnosti, které přispívají k ozdravení prasat a drůbeže a zabraňují šíření infekčních nákaz v chovech.

Ministr Jurečka: Přidáme chovatelům na prevenci proti nákazám prasat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Nákazový fond určený na prevenci onemocnění prasat a drůbeže letos vzroste na celkem 950 milionů korun.

„Přidáme chovatelům na dotacích 350 milionů korun, které jsme ušetřili na výdajích Ministerstva zemědělství v uplynulých letech. Peníze z Nákazového fondu pomůžou uhradit náklady na činnosti, které zamezí například respiračnímu onemocnění u prasat nebo salmonelóze u drůbeže,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Konkrétně mohou chovatelé prasat a drůbeže dotace využít například na dezinfekci, deratizaci, laboratorní rozbory účinnosti provedené dezinfekce nebo ošetření krmiva a napájecí vody.

„Nakažlivá onemocnění prasat a drůbeže znamenají pro zemědělce velké ztráty a snižují jejich rentabilitu a konkurenceschopnost. Zabránit šíření nemocí v chovech je finančně náročné. Proto chceme částečně uhradit náklady spojené s prevencí nákaz. I to je jeden ze způsobů, jak podpořit živočišnou výrobu, která patří k našim prioritám,“ uvedl Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…