Ministr Jurečka: Protipovodňové stavby ovlivňují regionální samosprávy

09.01.2015 13:22

O aktuálních i dlouhodobých tématech z oblasti vodního hospodářství hovořil v Chomutově s vedením státního podniku Povodí Ohře a zástupci obcí regionu ministr zemědělství Marian Jurečka. V posledních 15 letech se nejen v tomto regionu řeší především protipovodňová ochrana a odstraňování povodňových škod na vodních stavbách a tocích.

Ministr Jurečka: Protipovodňové stavby ovlivňují regionální samosprávy
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

„Dobře vím, jak je pro spolupráci důležité mít dostatek informací, a proto považuji za nutné, aby se správci Povodí pravidelně setkávali s představiteli obcí a měst. V tomto roce budu v podobných návštěvách pokračovat i v dalších regionech. Povodí Ohře postihly v minulých letech lokální přívalové povodně s devastujícími následky a Ministerstvo zemědělství svým dotačním programem finančně podpořilo 143 akcí v hodnotě téměř 800 milionů korun,“řekl ministr Jurečka.

V současné době byla zahájena III. etapa programu Podpora prevence před povodněmi. Jejím cílem je vybudování dalších opatření především na zvýšení schopnosti zadržování vody v povodí, tedy řízených rozlivů a vodních nádrží s retenčními prostory v oblastech s významným povodňovým rizikem. Cílem je zajistit, aby se v případě povodní rozlila voda v takových oblastech, kde není zástavba, a kde nezpůsobí větší škody.

„Při usnadnění výstavby protipovodňových staveb hrají významnou roli samosprávy v regionech. Mohou totiž zásadním způsobem pomoci při majetkoprávním vypořádání pozemků, které jsou nezbytné pro úspěšnou realizaci protipovodňových opatření,“ uvedl ministr zemědělství.

V předchozích etapách programu Prevence před povodněmi vzniklo přes 800 staveb za více než 15 miliard korun. O jejich efektivnosti se lidé mohli přesvědčit naposledy v roce 2013, kdy i nedokončené protipovodňové stavby významně přispěly k omezení povodňových škod na veřejném i soukromém majetku.

Jedním z účinných nástrojů na ochranu před povodněmi jsou i pozemkové úpravy. V roce 2013 jich bylo dokončeno 244 za téměř 1,2 miliardy korun, z toho bylo 700 milionů korun použito na cesty a protierozní, protipovodňová a ekologická opatření.

Třetí etapa Programu prevence před povodněmi bude stát přibližně 4,5 miliardy korun, přičemž v prvních dvou letech budou financovány zejména projektové práce pro významné a rozsáhlé stavby protipovodňových opatření, jejichž příprava je časově i finančně náročná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…