Ministr Jurečka: Řešíme přemnožení a škody způsobené divokými prasaty

28.09.2015 4:28

Počet ulovených divokých prasat se v mysliveckém roce 2014, který končí v březnu, zvýšil na zhruba 169 tisíc kusů. To je o 16 tisíc víc než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Ke zvýšenému odlovu pomohla opatření Ministerstva zemědělství spočívající například ve finanční podpoře na odchytová zařízení.

Ministr Jurečka: Řešíme přemnožení a škody způsobené divokými prasaty
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka

„Ministerstvo zemědělství řeší problematiku přemnožení a škod, které způsobují některé druhy spárkaté zvěře, zejména prase divoké a siky japonského. Je to dlouhodobý problém, který dělá velké potíže zemědělcům a lesníkům. Proto připravujeme vyhlášku, která by měla umožnit celoroční lov prasete divokého bez ohledu na věk a pohlaví. Také se nám podařilo zajistit peníze na nákupy a instalace odchytových zařízení. Příspěvek 8000 korun na pořizování odchytových zařízení na divoká prasata Ministerstvo poskytuje prostřednictvím krajských úřadů,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Prostřednictvím krajských úřadů a obecních úřadů obcí s rozšířenou působností MZe iniciuje a bude i nadále iniciovat společná jednání státní správy myslivosti s uživateli honiteb a zemědělci. Jejich cílem je využít všech zákonných opatření k efektivnímu lovu. Na řešení problematiky přemnožené zvěře se musí podílet všichni zúčastnění.

MZe kromě výše uvedeného pracuje na novele zákona o myslivosti, která by měla rozšířit možnosti snižování stavů spárkaté zvěře, tedy i prasete divokého a siky japonského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…