Ministr Jurečka: Splnili jsme slib, peníze za sucho dostali zemědělci do konce října

12.11.2016 15:32

Ministerstvo zemědělství dokončilo výplatu kompenzací za škody způsobené loňským extrémním suchem. Zemědělci a pěstitelé lesních dřevin podali celkem 3 665 žádostí o náhradu škody v celkové výši 1,26 miliardy Kč. Peníze dostali všichni oprávnění žadatelé v průběhu září a října.

Ministr Jurečka: Splnili jsme slib, peníze za sucho dostali zemědělci do konce října
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„Jsem rád, že se nám podařilo vyplatit peníze do konce října, a splnit tak slib, který jsme dali zemědělcům a lesníkům. Většina peněz, více než miliarda korun, byla vyplacena za plodiny ke krmným účelům, tedy podnikům v živočišném sektoru,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Kompenzace škod způsobených suchem na celém území České republiky směřovaly na plodiny, které byly suchem v období květen až říjen 2015 postiženy nejvíce. Nárok na odškodnění tak měli pěstitelé brambor, cukrové řepy, chmele, ovoce, zeleniny, ovocných, okrasných a lesních školek, kukuřice a trvalých travních porostů (TTP) ve vazbě na chov hospodářských zvířat. Přes 90 % obdržených žádostí bylo cíleno právě na krmné plodiny.

Na kompenzace za sucho uvolnila vláda 300 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. Dalších 900 milionů korun vyčlenilo MZe z vnitřních úspor v rámci nespotřebovaných výdajů. Celkově tedy MZe mohlo žadatelům vyplatit kompenzace ve výši 1,2 miliardy korun.

Na administraci a příjmu žádostí spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond, zemědělci a lesníci požadovali celkem 1,26 miliardy korun, žádost podalo 3 665 subjektů, z nichž peníze dostalo 3 580. Jen necelé 1 % (24 žádostí) muselo MZe zamítnout z důvodu nesplnění stanovených požadavků, 61 žádostí bylo staženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.