Ministr Jurečka: Správa lesů musí být efektivní a odpovědná

08.10.2015 19:13

Jako Lesní taxační kancelář vznikl před 80 lety nynější Ústav pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL).

Ministr Jurečka: Správa lesů musí být efektivní a odpovědná
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Náplň i název ústavu se během let měnily. Jeho posláním však vždy bylo v souladu s rozhodnutími zřizovatele, tedy Ministerstvem zemědělství, sloužit rozvoji lesního hospodářství, zejména v oblasti hospodářské úpravy lesů a poskytování informací o lesních ekosystémech v naší republice. Dnes se v Brandýse nad Labem, které je od počátku sídlem ústavu, konalo slavnostní zasedání, jehož se zúčastnil i ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Lesy právem považujeme za nenahraditelnou složku životního prostředí a také za zdroj obnovitelné a ekologicky příznivé suroviny. Vzhledem k zesilujícím civilizačním tlakům a stupňujícím se požadavkům společnosti na les a následně na obor lesního hospodářství je velmi důležité zajistit, aby správa všech lesů byla efektivní a odpovědná. V tomto směru má a i v budoucnu bude mít důležitou úlohu odborná servisní organizace lesního hospodářství právě Ústav pro hospodářskou úpravu lesů,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Podle ministra Jurečky je nezbytné mít k dispozici dostatek odpovídajících a spolehlivých podkladů pro utváření dlouhodobých koncepcí státní lesnické politiky i pro rozhodování státní správy. Právě správa dat a poskytování kompletních a strukturovaných informací o lesích a jejich prostředí je v současnosti jedním za základních úkolů ústavu. Ten je nepostradatelným správcem dat z oblasti lesního hospodářství a nezastupitelnou podporou pro práci Ministerstva zemědělství.

Aktuálně se jedná o ukončení II. cyklu Národní inventarizace lesů ČR, která poskytne nová nezávislá data o skutečném stavu a vývoji lesů v naší republice. Z významných činností pro následující období dále ministr Jurečka zmínil například záměr pokračovat v inventarizaci lesů formou průběžného monitoringu lesních ekosystémů se souběžným vyhodnocováním dat.

ÚHÚL je také pověřenou osobou podle zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh a podle zákona o obchodu s reprodukčním materiálem lesních dřevin.

Věnuje se také osvětové a poradenské činnost směrem k laické i odborné veřejnosti včetně účasti na výzkumných tuzemských i mezinárodních projektech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…