Ministr Jurečka: Srovnávejte věci, které jsou srovnatelné

18.02.2022 15:45 | Zprávy

Projev na 9. schůzi Poslanecké sněmovny 18. února 2022 k pandemickému zákonu

Ministr Jurečka: Srovnávejte věci, které jsou srovnatelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Dobré odpoledne,

já chci jenom stručně reagovat i pro lidi, kteří sledují to, co říkal před chvílí Tomio Okamura, abychom si ujasnili dvě věci.

Za prvé. Tento týden Tomio Okamura dostal navíc i celou noc z úterý na středu k tomu, aby tady mohl on a jeho poslanci obstruovat, mohl díky tomu prodloužení hlasování, které prodloužilo jednání po 21. hodině, debatovat do půlnoci i po půlnoci, takže to nemá vůbec tu logiku v tom, že by říkal, že mu tady někdo zkrátil jeho čas k vyjádření. Naopak ten čas mu byl dán navíc v té úterně středeční noci. To je první poznámka.

Ale druhá, ta zásadnější, a teď se obracím na pana předsedu Okamuru, je - jsme tady ve Sněmovně oba dva stejně dlouho, jsou tady pamětníci, kteří jsou tady déle než my, v této Sněmovně, ale nikdy se nestalo, nikdy, aby obstrukce byla směřovaná do části, kdy se schvaluje program jednání schůze Poslanecké sněmovny. To se tady nestalo nikdy, to jste vy za těch třicet let historicky prolomili poprvé, a to do té demokratické debaty a nástrojů, které má opozice na půdě Sněmovny k dispozici, nepatří. (Hluk v sále neutichá.)

Takže srovnávejte věci, které jsou srovnatelné. Kdybyste opravdu mluvili k věci při projednávání toho tisku a mluvili o tom den, dva, tři, tak je to ta rovina té obstrukce, která je dána do toho demokratického parlamentního systému naším jednacím řádem...

Je to dáno jednacím řádem a je to potom na šikovnosti těch poslanců a klubů, jak toho využívají. Ale vy jste přes třicet hodin obstruovali v bodě, kdy se schvaloval program jednání schůze Sněmovny. To je to, co tady nebylo, to je to, co opravdu do těch pravidel a do nějakých i nepsaných férových předpisů a toho, jakým způsobem má Sněmovna fungovat, fakt nepatří.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

22:12 Okamura (SPD): Vzdát se míru znamená zemřít pro Ukrajinu, řekl Orbán

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.