Ministr Jurečka: Systém vodních nádrží pomohl na Zlínsku zabránit povodním

02.08.2016 13:15

Jak důležitou roli při zvládání povodňového ohrožení hraje promyšlená manipulace s vodními nádržemi, se v noci na pondělí ukázalo na Zlínsku. Vodohospodáři včasným zásahem zabránili velkým škodám na majetku a předešli ohrožení zdraví lidí v okolí řek.

Ministr Jurečka: Systém vodních nádrží pomohl na Zlínsku zabránit povodním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

„V okolí vodního díla Fryšták spadlo v neděli večer za hodinu a půl 76 milimetrů srážek, přítoky se během chvíle dostaly až na třetí stupeň povodňové aktivity a bylo nutné okamžitě na situaci reagovat. Vodohospodáři ihned zvýšili odtok z nádrže, která tak dokázala zadržet velké množství vody,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Zvýšit odtok bylo současně nutné i u nádrže Bystřička, její hladina vzrostla během několika desítek minut o 16 centimetrů, u nádrže Fryšták pak o 12 centimetrů. Naopak u vodní nádrže Slušovice nechali vodohospodáři minimální odtok, aby se nezhoršovala situace v povodí pod nádrží, kde se rychle zvýšily hladiny na přítocích Dřevnice.

„Důležitost vodních staveb se ukazuje právě v takovýchto krizových situacích, kdy musíme okamžitě reagovat. Díky tomu zabráníme velkým škodám,“ uvedl ministr Jurečka.

Na některých místech v noci napadlo přes 100 milimetrů srážek. Nejvíce, celkově 106,7 milimetrů, ve Fryštáku. V Bystřičce spadlo 65 milimetrů srážek, v Horní Bečvě 61,7 milimetrů, ve Staré Huti 87,1 milimetrů, v Přerově 78 milimetrů a ve Vsetíně 73,3 milimetrů srážek. Vodní toky v horních částech povodí byly ráno již po kulminaci a postupně klesaly, naopak rostly průtoky v nižších úsecích vodních toků.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…