Ministr Jurečka: Usilujeme o to, aby domácí zemědělská produkce měla v EU rovnocenné postavení

29.08.2015 12:26

V Českých Budějovicích se poprvé pod českým předsednictvím sešli zástupci resortu zemědělství zemí Visegrádské skupiny

Ministr Jurečka: Usilujeme o to, aby domácí zemědělská produkce měla v EU rovnocenné postavení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Podvody v potravinovém řetězci, situace v mléčném sektoru a správné postupy v hospodaření s půdou byly tématy dnešního setkání zástupců resortu zemědělství zemí Visegrádské čtyřky, spolu s Bulharskem, Rumunskem, Slovinskem a Rakouskem v Českých Budějovicích. Jednání vedla Česká republika, která předsednictví Visegrádské skupiny převzala 1. července po Slovensku.

Představitelé Visegrádské skupiny a dalších čtyř zemí považují za důležitou výměnu informací o trhu s potravinami mezi členskými státy a jejich dozorovými orgány (v ČR jde o Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci a Státní veterinární správu).

„Jedině důslednou a rychlou výměnou informací můžeme zabránit nekalé činnosti subjektů, které dodávají na trh falšované potraviny. Osobně považuji za klíčové, aby jednou z priorit byla pro české inspektory spolupráce a výměna informací s jejich kolegy ze sousedních zemí,“ řekl ministr Marian Jurečka.

Návrh Evropského parlamentu ohledně projektu školního mléka je pro nás nepřijatelný

Problematickou oblastí, kterou aktuálně řeší EU, je situace na trhu s mlékem. Ministr Jurečka zdůraznil nutnost společného postupu států rozšířené Visegrádské skupiny při jednáních Rady EU o možných způsobech řešení. Ocenil, že země V4+ podporují iniciativu ČR v této oblasti. Zmínil také plány na změnu fungování programu Mléko do škol.

„Pro nás je i kvůli současnému stavu v sektoru mléka nepřijatelný návrh Evropského parlamentu ohledně projektu školního mléka, který by znamenal především výrazné zúžení nabídky podporovaných mléčných výrobků,“ uvedl ministr.

Zástupci resortu zemědělství jednali i o problematice ochrany půdy a správného hospodaření s ní. Nejde totiž jen o udržování jejího stavu, ale také o nápravu dřívějších nedostatků a trvalé zlepšování kvality půdy.

„Usilujeme o to, aby domácí zemědělská produkce měla v Evropské unii rovnocenné postavení. Proto jsou postupy využívané k ochraně půdy navrženy tak, aby vyhovovaly standardům dobrého hospodaření s půdou a současně byly pro zemědělce ekonomicky i organizačně únosné,“ řekl ministr Jurečka.

Účastníci jednání se zabývali také dotacemi EU

V Českých Budějovicích se účastníci jednání zabývali také dotacemi EU, které mohou státy a zemědělci využít.

„Zemědělci mají v novém programovém období možnost získat evropské dotace na zavádění udržitelného a přírodě blízkého zemědělského hospodaření,“ uvedl ministr Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.