Ministr Jurečka: Vláda zvýší spolufinancování Programu rozvoje venkova z národního rozpočtu

21.08.2015 7:28

Vláda včera schválila návrh ministra zemědělství na zvýšení příspěvku ze státního rozpočtu do Programu rozvoje venkova z 25 % na 35 %. Dotace tak budou do roku 2020 oproti původnímu plánu vyšší o 13 miliard korun. Celkem dostanou zemědělci, potravináři a lesníci z PRV 2014 – 2020 přibližně 97 miliard korun.

Ministr Jurečka: Vláda zvýší spolufinancování Programu rozvoje venkova z národního rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Na podporu rozvoje zemědělství, lesnictví a potravinářství půjde do roku 2020 ze státního rozpočtu o 13 miliard korun víc.

„Vláda souhlasila s tím, že zvýší spolufinancování Programu rozvoje venkova z národního rozpočtu o 10 procentních bodů, což znamená, že rozpočet PRV bude srovnatelný s předchozím obdobím v letech 2007 až 2014. Peníze podpoří podnikání, péči o krajinu a vznik nových pracovních míst na venkově,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Program rozvoje venkova zajistí, aby měli čeští zemědělci, potravináři a lesníci rovnovážné podmínky se svými kolegy z ostatních zemí EU. Například rakouská vláda přispívá do PRV pro své zemědělce dokonce 50 % z národního rozpočtu. V Polsku dostávají příjemci z polských zdrojů 36 %.

Český rozpočet dodá 34 miliard

Evropská unie přispěje České republice ze svého rozpočtu do PRV 2014 – 2020 přibližně 63 miliardami korun, český rozpočet dodá 34 miliard. Celkem tak bude v PRV téměř 97 miliard korun.

Hlavním cílem Programu rozvoje venkova je poskytovat podporu na obnovu, zachování a zlepšení ekosystémů závislých na zemědělství zejména prostřednictvím agroenvironmentálních opatření, investice zlepšující konkurenceschopnost a inovace zemědělských podniků, podpora mladým lidem, kteří začínají pracovat v zemědělství nebo péče o krajinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.