Ministr Jurečka: Vývoz českých zemědělských produktů a potravin v loňském roce opět vzrostl

11.02.2015 21:50

Pozitivní trendy agrárního zahraničního obchodu (AZO) České republiky zaznamenané v letech 2012 a 2013 se podařilo udržet i v loňském roce, a to v ještě výraznější míře. Vyplývá to z prvních výsledků Českého statistického úřadu (ČSÚ) k agrárnímu zahraničnímu obchodu.

Ministr Jurečka: Vývoz českých zemědělských produktů a potravin v loňském roce opět vzrostl
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Obrat agrárního zahraničního obchodu se opět meziročně zvýšil, a to jak v důsledku růstu objemu vývozu, tak i dovozu. Přitom vývoz v meziročním srovnání rostl již čtvrtým rokem po sobě rychleji než dovoz. Díky tomu opětovně výrazně klesl schodek AZO, a to o 6 miliard korun, a dosáhl tak nejnižší hodnoty od roku 2000.

„Jsem rád, že se daří zvyšovat vývoz českých zemědělských produktů a potravin. Tato čísla nepřeceňujeme, ale svědčí o dobré formě českých exportérů. Výsledky jsou o to pozitivnější, že se jich podařilo dosáhnout v období složitých podmínek způsobených například ruskými sankcemi,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle absolutních údajů dosáhl vývoz hodnoty 178,5 miliardy korun (zvýšení proti roku 2013 o 18 miliard korun), dovoz hodnoty 196,5 miliardy korun (zvýšení proti roku 2013 o 11,8 miliardy korun), a schodek AZO se tak meziročně snížil na 18 miliard korun (o 6 miliard korun).

Ještě výrazněji se pozitivní trend projevuje u dynamiky vývozu, která předcházela dynamice dovozu. Ukazatel krytí dovozu vývozem poprvé od roku 1993 překročil hodnotu 90 procent a podíl záporného salda na vývozu činil pouhých 10 procent.

Vyváželi jsme především na trh EU, podíl tohoto vývozu představoval 91,5 procenta z celkového zemědělského exportu. Schodek AZO se zeměmi EU tak činil pouhé 4 miliardy korun. Přestože se loni mírně zvýšil i objem vývozu do zemí mimo EU (o 0,7 miliardy korun), schodek AZO vůči těmto zemím se v roce 2014 zvýšil oproti roku 2013 o 2,3 miliardy korun.

Do zemí EU se výrazně zvýšil export tabákových výrobků (o 3 miliardy korun), resp. produktů s menší přidanou hodnotou – pšenice (o 3,3 miliardy korun) a syrového mléka (o 1,1 miliardy korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…