Ministr Jurečka: Zemědělce letos podpoříme více než 53 miliardami korun

29.01.2015 21:17

O téměř dvě miliardy korun více než v předchozím roce půjde letos na podporu zemědělského sektoru ze státního rozpočtu.

Ministr Jurečka: Zemědělce letos podpoříme více než 53 miliardami korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Pro rok 2015 totiž vyjednal ministr zemědělství Marian Jurečka 18,4 miliardy korun. V roce 2014 šlo do zemědělství 16,5 miliardy korun. Podařilo se také výrazně navýšit dotace z Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF), a to z půl miliardy korun na 2 miliardy. Celkový český zemědělský rozpočet s příjmy z Evropské unie je pro letošní rok 53,7 miliardy korun.

„Uplynulý rok byl významný z mnoha pohledů. Jsme v poslední fázi jednání o podmínkách nové Společné zemědělské politiky. Díky tomu půjde do českého zemědělství v příštích letech zhruba 250 miliard korun, což přispěje k rozvoji a zlepšení pozice našich zemědělců, potravinářů a lesníků doma i na zahraničním trhu. V součtu s příjmy z Evropské unie bude letošní český zemědělský rozpočet 53,7 miliardy korun. V loňském roce byla také přijata novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která přináší největší změnu v legislativě potravin za posledních patnáct let,“ řekl na dnešní bilanční tiskové konferenci ministr Marian Jurečka.

Mezi úspěchy jmenoval ministr Jurečka rovněž návrat tzv. zelené nafty, rozhýbání podpory darování přebytečných potravin potravinovým bankám, zřízení pozic agrárních diplomatů v zahraničí nebo finanční úspory na MZe. „Řadu IT nebo právních služeb nyní dělají naši interní zaměstnanci, čímž se snižují náklady a zvyšuje kontrola této práce. Zavedli jsme systém centralizovaného zadávání veřejných zakázek, díky kterému se během dvou let výrazně sníží energetické vstupy proti roku 2013, a my tak ušetříme téměř 50 milionů korun,“ uvedl Jurečka.

Jako jeden z hlavních cílů pro letošní rok ministr Jurečka označil přípravu Strategie rozvoje agrárního sektoru v ČR na období 2015 – 2020, s přesahem do roku 2030. Ve 2. pololetí chce MZe předložit vládě dlouho očekávanou novelu mysliveckého zákona, intenzivně pokračují práce na řešení problematiky sucha, zadržování vody v krajině.

„Na podporu celého zemědělského resortu letos půjde z českého rozpočtu 18,4 miliardy korun, zatímco loni to bylo 16,5 miliardy. Podařilo se nám prosadit zvýšení dotací, poskytovaných PGRLF z plánované půl miliardy na miliardy dvě. Peníze jsou z vlastních úspor, ze státního rozpočtu a jedna miliarda ze zisku Lesů ČR,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.