Ministr Kněžínek: Česká justice je dlouhodobě finančně podhodnocená

28.11.2018 11:32 | Zprávy

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek pokračuje v návštěvách soudů. Po nedávné návštěvě Brna zamířil tentokrát na sever Moravy, konkrétně do Ostravy a Přerova. Na Krajském soudě v Ostravě ho v úterý 27. listopadu dopoledne přivítala předsedkyně Iva Hrdinová, odpoledne se pak setkal s předsedou přerovského okresního soudu Jiřím Barboříkem.

Ministr Kněžínek: Česká justice je dlouhodobě finančně podhodnocená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem spravedlnosti Jana Kněžínka. Tomu trestně stíhaný předseda vlády nevadí

„Tato neformální setkávání jako dnes na Krajském soudě v Ostravě a Okresním soudě v Přerově mají za cíl především zjištění zpětné vazby a sdílení zkušeností. Okresní soudy jsou pak v první linii a mě zajímá i jejich pohled na věc. Se soudy a soudci se chceme bavit naprosto otevřeně,” uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek.

Na soudech se diskutovalo o výběru soudců, o platech nesoudcovského personálu, u nichž dojde od ledna 2019 k navýšení, o insolvencích nebo o zákoně o znalcích a tlumočnících. Konkrétně u výběru soudců bude brzy vyhodnoceno fungování dosavadního systému. Zájemci o profesi soudce musí vědět, co je čeká, proto Ministerstvo spravedlnosti v dohledné době zveřejní jeden ze starších testů na Justiční akademii a podrobnější statistiky, aby přilákalo další kandidáty na justiční čekatele.

Zástupci z řad justice a ministerstva otevřeli také otázku odměňování nesoudcovského personálu, které se brzy dočká změny. Od 1. ledna totiž dojde k navýšení platů zaměstnanců soudů pracujících na pozicích zapisovatelek, vyšších soudních úředníků, asistentů soudců a soudních tajemníků.

„Boj o platy ale letoškem nekončí,“ vzkázal nesoudcovskému personálu Jan Kněžínek, „česká justice je dlouhodobě finančně podhodnocená. Mám na mysli všechny ty, kteří zajišťují správu, tedy ty, bez kterých by soudy a soudci nemohli řádně fungovat. Rád bych se také věnoval přísedícím a znalcům.“ Ministr spravedlnosti zástupce soudů také informoval o tom, že Ministerstvo spravedlnosti připravilo zákon o znalcích a tlumočnících, který je v současné době ve Sněmovně. I díky němu dojde k navýšení odměn znalců, tedy další profese, bez kterých se justice neobejde.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.