Ministr Koníček: Zvýšení minimální mzdy považuji za zásadní

15.07.2013 19:43

Kabinet Jiřího Rusnoka zítra projedná návrh na zvýšení minimální mzdy. Předkládá ho ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Podle něj se má měsíční sazba minimální mzdy zvýšit ze současných 8 000 na 8 500 korun, základní hodinová sazba pak ze 48,10 na 50,60 korun.

Ministr Koníček: Zvýšení minimální mzdy považuji za zásadní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zřejmě naposledy zasedala Nečasova vláda v demisi

„Zvýšení minimální mzdy je jedním z mých prioritních úkolů“, říká ministr práce a sociálních věcí František Koníček a dodává: „Jsem velmi rád, že se potřebné nařízení dostalo na program tak brzy, vše bylo připravené díky mé předchůdkyni Ludmile Müllerové. Zvýšit minimální mzdu považuji za zásadní, lidem se musí vyplatit pracovat.“

Minimální mzda se neměnila od roku 2007. Podle kvalifikovaného odhadu týká asi 100 - 120 tisíc (cca tří procent) pracujících lidí. Na zvýšení se před časem shodla Rada hospodářské a sociální dohody ČR. Řešení, které zpracovalo MPSV a zítra projedná vláda, je kompromisem mezi návrhy zástupců zaměstnanců a zaměstnavatelů.

Předloha, která má změnit nařízení vlády č. 567/2006 Sb., nepočítá se zvýšením minimální mzdy pro zaměstnance se zdravotním postižením, kteří pobírají invalidní důchod. Těm se totiž minimální mzda zvýšila od roku 2013 – viz http://www.mpsv.cz/files/clanky/14335/TZ_150113a.pdf. Nyní je třeba firmám, které zaměstnávají převážně lidi se zdravotním postižením, dát dostatek času vyrovnat se s dříve zvýšenými mzdovými náklady (o 2 000 resp. 4 000 Kč), nepropouštět a udržet zaměstnanost i pracovní místa pro zdravotně postižené. Současně by takové opatření nezhoršilo postavení na trhu práce u těch invalidních lidí, kteří dosud nejsou zaměstnaní a pracovní uplatnění teprve hledají.

Vláda může podle zákoníku práce upravovat minimální mzdu svým nařízením. Přihlíží přitom k vývoji spotřebitelských cen a mezd. Aby nejnižší cena práce mohla plnit své základní funkce, je nutné zohlednit všechny další sociálně ekonomické souvislosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.